Svenska Spels beslut att dra in tillståndet för ombudet i Malmslätt upprör en hel del ortsbor som ser servicebutiken som en mötesplats där man både spelar och umgås. Ingrid Hardings har bott i 50 år i Malmslätt och att komma till servicebutiken, spela, skratta och prata med andra är en oerhört viktig del i hennes liv.
– Jag har svårt att gå och jag kan inte åka till Ryd. Här får jag hjälp och det finns gott om plats, säger Ingrid Hardings.
Flera Malmslättsbor har samlats i servicebutiken för att ge sitt stöd till Mahdi Seraji, servicebutikens ägare, men också för att visa sin upprördhet mot Svenska Spel.
– Det är ett statligt bolag som tillhör alla medborgare. I deras värdegrund står det att de är tillgängliga, omtänksamma och engagerade. Dessutom påstår bolaget att de värnar sociala skyddsintressen. Inget är sant. Det enda vi ser är maktens arrogans och ett bolag som bara bryr sig om vinst och pengar, säger Hans-Bertil Karlsson.
"Det är lite som saknas"
Anledningen till att Svenska Spel har sagt upp avtalet är att servicebutiken inte uppfyller omsättningskravet på 30 000 kronor i veckan. Butiken i Malmslätt omsätter mellan 27 000 och 28 000 kronor i veckan i genomsnitt.
– Det är så lite som saknas till 30 000 och då borde andra värden också vägas in. De 2 000 kronor får samhället in genom att ingen åker bil för att spela. Det är en miljövinst. Sedan jag öppnade den här butiken och blev ombud har Svenska Spel tjänat över åtta miljoner kronor härifrån, säger Mahdi Seraji.
Tillståndet för Svenska Spel slutar gälla 2 maj och då är frågan om han ska kunna fortsätta driva sin butik med enbart godis och ATG-spel. Det mest troliga är att han stänger butiken för gott. Då förlorar Malmslätt även ATG-spelet.
– Det kommer inte att löna sig för mig att bara ha ATG-spel, säger Mahdi Seraji.
"30 000 som gäller"
När Corren ringer Svenska Spel för en kommentar är det svårt att nå några ansvariga. Bolaget har sitt årsmöte.
– Vi kan inte kommentera några enskilda avtal men vi måste leva upp till de omsättningskrav som vi har satt upp. Vi måste vara konsekventa annars skulle även andra ombud vilja flytta på gränsen, säger Andreas Jerat, pressansvarig på Svenska Spel.
Rimmar beslutet inte illa med bolagets värdegrund?
– Nej, det tycker inte jag. Vi har lägre omsättningskrav på ombud i glesbygden och på mindre orter. Men det bor 6 000 människor i Malmslätt och då är det fullt koncept-avtal som gäller och en omsättning på 30 000.
Hans-Bertil Karlsson delar inte alls han uppfattning.
– Svenska Spel ljuger till svenska folket om sin värdegrund. Då ska man ändra det som står på bolagets hemsida och säga som det är. Att bara pengar räknas som värdegrund, säger han.