Svartssprit säljs till krogar

En del av svartspriten som alkoholbussar smugglar in säljs till krogar och restauranger. Krögarna gör i sin tur svarta pengar på alkoholen.

Foto: Martina Holmberg / Svd / SCANPIX

LINKÖPING2014-06-18 06:45

Krogkunder kan omöjligt veta om de stödjer organiserad brottslighet när de beställer sin drink.

– Oseriösa krögare häller över sprit i legala flaskor. Och säljer den till ordinarie pris eftersom de vill tjäna pengar, så inte ens priset kan hjälpa kunden att misstänka att något är fel, säger Sune Rydén, nationell expert på alkoholfrågor vid Tullverket.

Just detta avslöjades i höstas i Östergötlands grannlän Sörmland. När Corren granskat organiserad smuggling av illegal alkohol har flera bussar från Sörmland visat sig vara intressanta. De trafikerar Östergötland på väg mot Stockholm, Järna och Eskilstuna.

I oktober 2013 bestämde sig länsstyrelsen och kommunernas alkoholhandläggare i Sörmland för att undersöka om smuggelsprit går till krogar.

– Vi undrade vart all alkohol från bussarna tar vägen, säger Pierre Jansson på länsstyrelsen i Sörmland.

Spritprover togs från näringsställen i nio kommuner. Ett flertal prover gav träff och krögare har tilldelats erinran och varningar. Hittills har ingen fått sitt serveringstillstånd indraget. Fler tillsyner är att vänta, enligt Pierre Jansson.

– Vi tycker det är viktigt att ge signalen att vi ger oss ut och kontrollerar det här och att vi kan komma tillbaka.

På länsstyrelsen i Östergötland säger Caroline Amundsson att Östergötland inte har gjort någon samordnad provtagning som i Sörmland men att möjligheten finns.

Personer med kännedom om spritbussarnas verksamhet bekräftar för Corren att en del av alkoholen som smugglas in med bussarna köps av krögare.

– Det går både till vanliga klubbar, svartklubbar och föreningar, säger en av uppgiftslämnarna.

För att avslöjas måste krögare ertappas med flaskor innehållande alkohol som inte går att köpa i Sverige. Eller så måste alkoholhandläggare, länsstyrelser, polis eller tull ta prover av alkoholen och skicka på analys.

En källa vid Tullverket är övertygad om att smuggelsprit hamnar på restauranger.

– Vi upptäcker det när vi gör razzior tillsammans med polisen. Vi kan hitta bag in box-vin och vodka av märken som inte finns på systembolaget, och krögare utan inköpskvitton, säger källan.

Årligen kommer 400-600 spritprover till Tullverkets laboratorium. Förra året kom 85 procent av proverna från krogar eller restauranger. I 75-80 fall per år visar sig alkoholen vara något annat än vad som står på flaskan.

Därtill finns varianten att krogar serverar äkta vara men alkoholen har smugglats, köpts till ett mycket billigare pris och är inte skattad för.

Att svartspriten i krogglaset har åkt med så kallade spritbussar är svårt att bevisa. Tullverkets prover avslöjar vilken typ av sprit en flaska innehåller och kan i de flesta fall även säga vilken sort. Men analysen avslöjar förstås inte med vilket sorts fordon som alkoholen har förts in i landet.

– Mängderna som alkoholbussar för in är för stora för att det bara skulle gå till privatpersoner. Men vi har inte belägg för det, säger Mattias Ydreborg, chef för mängdbrottsenheten vid östgötapolisen.

Alkoholexpert Sune Rydén håller med:

– Vi tror ju att en del av alkoholen kommer med spritbussarna med tanke på mängderna.

När Corren under vintern och våren iakttog langning från bussar till väntande bilar på parkeringar i Östergötland fanns bilar tillhörande personer i livsmedelsbranschen bland de som lastade över alkohol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om