Var femte år släpps den svenska rödlistan av Artdatabanken SLU. Rödlistan är en bedömning över enskilda arters risk att dö ut i Sverige. Onsdagen 22 april kom 2020-års version som visade att antalet rödlistade fågelarter ökat med 21 procent. En fågel som däremot lyft från listan är Svarthakedoppingen - som även mår allt bättre i Linköping.
– Innan vi började med anläggandet av våtmarker våren 2004 förekom inte Svarthakedoppingen som årlig häckfågel i kommunen. Sedan dess har vi haft 10 - 30 par per år, vilket är en stabil population, säger Anders Jörneskog, kommunekolog på Stadsmiljökontoret.
Svarthakedoppingen trivs som allra bäst i så kallade bäverlandskap, alltså där bävern kontinuerligt skapar nya våtmarker och där fiskarna ännu inte tagit över. Det är framförallt gäddor som är ett hot mot doppingarnas ungar.
– Eftersom vi inte har bäver i någon större uträckning söder om staden så startar vi regelbundet om våtmarker och begränsar fiskåtkomsten, framför allt i Ekängsdalen och Rosenkällasjön, säger Anders Jörneskog.
Svarthakedoppingen är en av tolv ansvarsarter som kommunen försöker hjälpa till en mer stabil population. Bland arterna finns bland annat läderbagge, bombmurkla (svamp) och dårgräsfjäril.
Varför är det viktigt att behålla dessa arter?
– Det är grunden i naturvårdsarbetet att försöka bevara de miljöer och arter som finns på jordklotet. Naturen har ett egenvärde och det är upp till oss att lämna över det till kommande generationer.