Motionen, som lämnades in av Kristina Edlund (S) och Mari Hultgren (S) i februari i år vill bland annat att det ska bli hårdare kontroll och skärpta regler för att stoppa svarta, och olovliga hyreskontrakt.
Kristina Edlund pekade på risken för att människor tappar tron på demokratin när samhällssystemen inte fungerar, bidragsfusket ökar och de svarta hyreskontrakten orsakar problem i många områden. Både i form av trångboddhet och i värsta fall kriminalitet.
– Vi måste kämpa för att inte parallellsamhällen uppstår och vi vill att lagar och regler ska följas. Det ska vara ordning och reda, sa hon.
Kristina Edlund och Mari Hultgren varnade också för att i spåren av de svarta, eller olagliga hyreskontrakten följer svartjobb och människohandel.
– Vi vet att det i Sverige finns 50 000 till 70 000 människor som befinner sig i landet olovligen. De ska inte vara här. Så är det. Det skapas en skuggsektor där dessa människor exploateras. Det kan vi aldrig acceptera, sa Mari Hultgren.
Maria Moraes (MP) ifrågasatte hela grunden för motionen och pekade på att Linköping är en av landets mest segregerade städer. Hon liknade stan vid ett fuskbygge som nu har börjat läcka.
– Jag är orolig för att Socialdemokraternas jobb med att komma åt de som utnyttjar, i stället kommer att skada dem som utnyttjas.
Hon kallade förslaget en häxjakt utan förslag på en alternativ lösning. Även om hon, förvisso, tackade S för viktiga insatser i samhällsbygget så kände hon sig ändå frågande, sa hon.
– Som ni börjar låta i samhällsdebatten i dag så undrar jag egentligen var ni står? Vad menar ni med att de inte borde vara här? Nu är de här och vilket ansvar ska vi ta då?
Varpå Mari Hultgren (S) replikerade:
– Hur är det att stå på den svages sida genom att låta personen exploateras? Det är inte socialdemokratisk politik.
Något bifall fick inte motionen inte detta fullmäktigemöte. I stället hanteras den som besvarad.
Niklas Borg (M), tyckte inte det var något större fel på motionen, mer än att den slog in öppna dörrar. Arbetet med det som motionen föreslår pågår redan. Bland annat har Stångåstaden, gjort flera insatser, sa han.
Han påpekade också att det sedan 2020 finns ett samarbete mellan de större fastighetsägarna och Arbetsmarknadsnämnden.