Svårt för vården att upptäcka köttallergi

Köttallergi är ovanligt och ter sig något annorlunda mot andra allergier. Det gör att det är svårt för vården att upptäcka den.

Lars Ahlbeck, överläkare på Allergicentrum, tror att det finns ett mörkertal som har köttallergi.

Lars Ahlbeck, överläkare på Allergicentrum, tror att det finns ett mörkertal som har köttallergi.

Foto: Privat/Kollage

Linköping2021-06-28 06:00

Att det går att utveckla köttallergi från fästingbett är en relativt ny kunskap. Lars Ahlbeck, överläkare på Allergicentrum på US i Linköping, uppskattar att det finns uppemot 100 fall i Östergötland.

– Det är inte helt ovanligt, utan det förekommer absolut, säger han.

För vården är det ofta svårt att komma fram till att det rör sig om just köttallergi. Dels för att kunskapen kan saknas och dels för att det kan vara svårt att upptäcka. Nuförtiden upptäcks oftast fall där patienten fått en kraftig allergisk reaktion och söker akutvård. Men i fall med mildare symtom är det svårt.

– Då är nog risken rätt stor att man missar det. Extra lurigt är att man normalt sett när man är allergisk mot födoämnen så kommer reaktionen nästan omedelbart, så är det inte här. Här är det vanligt att det tar uppåt fyra timmar eller mer innan den kommer, säger Lars Ahlbeck.

Han tror att det kan finnas en hel del personer som har köttallergi, utan att veta om det. Både med milda och kraftiga symtom.

– Det finns äldre fall med allergisk chock, så kallad anafylaxi, där orsaken inte hittats. Det kan ha orsakats av det här.

Kunskapen är begränsad, men vården fokuserar inte på att sprida kunskap om köttallergi specifikt.

– Vi tycker det är väldigt viktigt med utbildning. När vi på Allergicentrum håller kurser så tar vi naturligtvis upp ämnet. Men det är inte så att vi sprider ut att "det här måste alla veta nu", utan vi fokuserar på det vanligaste, säger Lars Ahlbeck.

Köttallergi – vad är det?

Köttallergi kan ge olika typer av symtom – nässelutslag, magproblem och anafylaxi.

Allergin uppstår genom fästingbett där alfa-gal överförs till blodet. En del personers immunförsvar uppfattar det som främmande och börjar producera allergiantikroppar.

Alfa-gal finns i kött från nöt, lamm, gris och andra däggdjur. Även i gelatin och i mjölkprodukter.

Allergin fastställs genom patientens berättelse om sina symtom och ett blodprov. Än så länge finns inget botemedel.

Källa: Astma och allergiförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!