För de tusentals nya studenter som antagits till LiU gäller det nu att hitta någonstans och bo, vilket inte är så enkelt. I den bostadsmarknadsenkät som Boverket genomför varje år uppgav sju utav Östergötlands kommuner att det råder obalans på bostadsmarknaden.
Bland dem återfinns Linköping, som skriver att det fattas bostäder i hela kommunen och att det behövs byggas mer. Kommunen skriver också att det framförallt är hyreslägenheter i storleken ettor, tvåor och treor som efterfrågas. På KOMBO, studenternas hyresgästförening i Linköping och Norrköping, är det här inga nyheter. Joanna Rutkowska, företrädare för KOMBO, menar att läget ser ganska tufft ut för de studenter som söker bostad nu till hösten.
– Det finns studentlägenheter, men inte tillräckligt många "vanliga" lägenheter.
Joanna Rutkowskas bästa tips för att hitta en bostad är att inte fokusera bara på studentbostäderna, utan att hitta alternativa boendeformer, om det så bara är en soffa att sova på.
– Det kan vara i andra hand eller som inneboende hos någon. Det gäller att hålla ut, och så brukar trycket efter lägenheter minska framåt våren. Då blir det mycket lättare att hitta boende.
För de helt nya studenterna finns hopp om bostad hos Studentbostäder i Linköping.
– Vi prioriterar de nya studenterna. Från och med första augusti har vi cirka 400 lägenheter som är reserverade för dem, säger Simon Helmér, VD för Studentbostäder.
Hos det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden ligger kötiden på ungefär fem år för att få en lägenhet i Linköping. För ungdomar och studenter som flyttat till Linköping från annan ort kan det vara svårt att komma upp i tillräckligt många köpoäng för att få en lägenhet.
Fredrik Törnqvist, VD för Stångåstaden, säger att de jobbar långsiktigt för att få bukt med problemet.
– Vi planerar för framtiden och har stora ambitioner om att vara med och bygga bort bostadsbristen.
Under hösten kommer Stångåstaden dessutom att införa en kundpanel med unga hyrsegäster. Panelen ska hjälpa bostadsbolaget att ta reda på vad de unga behöver på hyresmarknaden. Projektets huvudsakliga syfte är dock inte att lösa bostadsbristen.
Lösningen på bostadsbristen verkar alltså vara planering, att bygga det som marknaden faktiskt behöver.
– Det kan inte bara byggas villor. Vi behöver bygga det som verkligen efterfrågas. Det vill säga mindre lägenheter som är hanterbara och som har ett rimligt pris, säger Joanna Rutkowska på KOMBO.