Svårt för studenter att hitta bostad

I höst har 11 818 nya studenter antagits till Linköpings universitet. Av dessa kommer flera att få hyra ett rum, bo i andrahand eller på nödboende innan de får en studentlägenhet. En av dessa är Rebecca El Mounqar.

Nödbostäder. För de som inte får något boende finns nödbostäder under höstterminens första månader.

Nödbostäder. För de som inte får något boende finns nödbostäder under höstterminens första månader.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2017-07-24 19:30

Bostadsbristen är ett faktum i Sverige och den drabbar inte minst studenter. På Linköpings universitet studerar 27 000 personer varav drygt 21 000 är i Linköping. De som förmedlar studentlägenheter i staden är Studentbostäder och ByggVesta, som har 4 200 respektive 367 lägenheter reserverade för studenter. Rebecca El Mounqar ska flytta till Linköping i augusti för att studera till ämneslärare i biologi. Hon ställde sig i bostadskö i Linköping redan i vintras, innan hon hade antagits till universitetet, men hon får fortfarande ingen studentlägenhet.

– Jag har alldeles för lite poäng i bostadskön. Det är lite oroande men det får gå som det går. Om två år kanske jag får en lägenhet, säger hon.

Enligt Sveriges förenade studentkårers, SFS, bostadsrapport 2016 var Linköping en gulmarkerad studentstad. Det är inte lika illa som en röd stad, men inte heller bra som en grön. Hur det ser ut i år är ännu inte kartlagt.

– Det såg dystert ut förra året så det blir spännande att se hur det ser ut i år. Några rapporter har kommit in om kortare köer men de är fortfarande väldigt långa, säger Jacob Adamowicz, vice ordförande för SFS.

Enligt studenternas hyresgästsförening Kombo ser det ut som förra året.

– Det går att hitta en bostad men man kan behöva bo tillfälligt, hyra ett rum eller bo i andrahand i början, säger Linda Estling, boendeombud på Kombo.

Att vara en gul stad i SFS bostadsrapport innebär att ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden kan erbjudas någon gång under höstterminen. I Linköping är det alltså de första månaderna som är svårast för studenterna.

– Det är möjligt att få en studentbostad i början, men det är svårt. Vi rekommenderar andra lösningar. Man får vara beredd på att inte få sin drömlägenhet direkt, säger Linda Estling.

Många drömmer om en etta nära universitetet. Rebecca El Mounqar vill gärna bo så, men det är inte förstahandsvalet.

– Helst vill jag bo i ett korridorsrum, det känns som ett bra sätt att lära känna människor, säger hon.

Att inte ha en bostad skapar en otrygghet hos nya studenter runt om i landet.

– Det är ett stort problem att endast sex städer i Sverige hade tillgång till studentlägenheter i början av höstterminen 2016. Vi fick in rapporter om att människor hoppade av utbildningar för att de inte kunde hitta någon bostad, säger Jacob Adamowicz.

Rebecca El Mounqar ser fram emot att flytta från Stockholm till en mindre stad. I Linköping tänkte hon att det skulle vara lättare att hitta en bostad än i huvudstaden. Detta är visserligen sant, Stockholm är en röd stad i SFS rapport, men det var inte lätt i Linköping heller.

– Det är jättejobbigt att det ser ut såhär. Jag trodde inte att det skulle vara så svårt, säger Rebecca El Mounqar.

Men trots att situationen är osäker tycker inte Linda Estling att man som ny student ska vara orolig.

– Gå till universitetets anslagstavla. Där läggs det ut annonser så att man kan hitta boende utan köpoäng. Eller Kombos hemsida, där finns annonser från exempelvis familjer som har ett rum extra. Studentmottagande på universitetet är väldigt bra och faddrar brukar hjälpa till med en soffa eller liknande. Så man ska inte vara orolig, säger Linda Estling.

En sista utväg finns för dem som inte lyckats hitta boende, nödbostäder. I en nödbostad får du en luftmadrass i en delad lägenhet för 100 kronor per natt under terminens första månader.

– Som mest kan det bli 15 personer per lägenhet så det är trångt. Men det är ett tak över huvudet, säger Linda Estling.

Rebecca El Mounqar skulle helst bo någon annanstans än i ett nödboende.

– Men man får ta det man får, jag kan inte pendla, säger hon.

Student. Rebecca El Mounqar ska börja studera i Linköping i höst, men har inte hittat någon bostad.
Student. Rebecca El Mounqar ska börja studera i Linköping i höst, men har inte hittat någon bostad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!