Svårt få kompensation för utebliven skollunch

Lagbrott av kommunen och jag vill inte vara en strejkbrytare. Det är några av reaktionerna inför en eventuell strejk på måndag.

Foto:

Linköping2013-04-26 16:21

På Correns nyhetsmejl droppar det in reaktioner på kommunens uppmaning till föräldrar att skicka med mat till barnen om strejk bryter ut på måndag.

En upprörd läsare ifrågasätter om kommunen verkligen kan lämpa över ansvaret på föräldrarna för att barnet ska få i sig mat under skoldagen. "Tänk om föräldrar inte har ekonomiska möjligheter", frågar sig föräldern.

En annan tänker beställa pizzor till barnen på skolan och kräver att kommunen ska ta sitt ansvar och följa skollagen. I den står nämligen att elever i grundskolan ska erbjudas näringsriktiga skolmåltider.

Andra är upprörda för att de tvingas delta i strejkbryteri.

– Genom att jag skickar mat med mitt barn blir det billigare för kommunen och det är väl inte kommunals avsikt, säger en mamma.

En tredje tänker kräva pengar av kommunen med hänvisning till att man betalar förskoleavgift och i den ingår mat.

Men det är inget att lagbrott att inte servera skollunch om det blir strejk. Det säger såväl kommunens jurist Ragnhild Klintberg som barn- och ungdomschefen, Lars Rejdnell.

– När det råder konflikt så förändras de rådande förutsättningarna, det råder force majeur, säger Lars Rejdnell.

Enligt Rejdnell är det inte förenligt med reglerna på arbetsmarknaden att sätta in andra personer för att göra de arbetsuppgifter som kommunalanställda annars gör.

– Men däremot kan föräldrarna själva komma till skolan med maten, barnen kan gå hem eller till någon släkting och äta om man väljer det.

Han håller inte med om kommunen tjänar extra pengar på konflikten.

– Vi får mindre utgifter i någon del men ökade i en annan, så brukar det se, säger han.

Emil Broberg, ordförande i Vänsterpartiet i Linköping köper inte förklaringen om force majeur. Han motsätter sig att kommunen låter en strejk påverka barnen.

– Om skolplikten gäller så gäller också skollagen som säger att kommunerna är skyldiga att servera skollunch, säger han.

Han tänker anmäla kommunen till Skolverket för brott mot skollagen om barnen inte får lunch.

Kommunens presschef Claes Lundkvist, skriver i ett pressmeddelande att anledningen till att kommunen inte köper in mat handlar om säkerhet. När måltidspersonal tas ut i strejk finns det ingen som kan övervaka att alla de krav som följer med tillagningen uppfylls.

Det kan också vara svårt att hitta leverantör till de 23 000 portioner som tillagas varje dag.

Chansen att bli ekonomiskt kompenserad för utebliven skollunch ser liten ut. Enligt Lundkvist håller kommunjuristen på att titta på detta just nu, men det mesta talar för att det inte blir någon ersättning. Norrköping ska redan ha meddelat att de inte tänker betala ut ersättningar. Enligt Claes Lundkvist uttalade sig JO 2003 – senast kommunal strejkade – i frågan och konstaterat att skolan förvisso har långtgående skyldigheter men valde att inte sätta ner foten i fråga om ersättning.

Familjer med försörjningsstöd som har barn i skolan har vanligtvis ett avdrag från bidragsnormen eftersom skollunchen är gratis.

– Men det avdraget görs inte om barnen inte får skollunch, säger Claes Lundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om