Svårt att få bukt med trakasserierna

Facket och arbetsgivare har hört att kvinnlig personal på barer och krogar utsätts för sexuella trakasserier på jobbet av gäster och andra anställda. Men hittills har ingen satt fokus på problemet.

Detta är en arkivbild och den har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Den används bara för att illustrera restaurangmiljö.

Detta är en arkivbild och den har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Den används bara för att illustrera restaurangmiljö.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Linköping2017-02-19 11:30

Efter att anställda har berättat för oss om sexuella trakasserier och ofredande som de har utsatts för under flera år på sina jobb på krogar och nattklubbar har vi pratat med representanter för arbetsgivarorganisationen och facket. De känner till problemet, men de är inte riktigt medvetna om omfattningen.

"Har hört att det förekommer"

Magnus Nystrand är ledamot i styrelsen för Visita, som är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, och han representerar arbetsgivare från Östergötland. Han driver restaurangen Pinchos i Linköping, men tidigare har han också drivit en annan restaurang och nattklubb.

– Jag har själv också jobbat på nattklubb och jag har hört att det förekommer sexuella trakasserier av tjejanställda, säger Magnus Nystrand.

Har du också hört att det är vanligt att även anställda sexuellt ofredar den kvinnliga personalen?

– Ja, jag har hört att det förekommer. Men jag vet att något sådant inte har förekommit på min nattklubb, säger Magnus Nystrand.

Har arbetsgivarorganisationen tagit upp det med tanke på att det är ett arbetsmiljöproblem?

– Inte som jag vet men jag ska lyfta den frågan på nästa styrelsemöte. Vi måste naturligtvis ta itu med det.

"Det är helt oacceptabelt"

Lena Bengtsson Olsson är ombudsman i Avdelningen 55 Öst, Hotell- och restaurangfacket, där Östergötland ingår. Ibland får facket fall när medlemmarna ringer och vill ha hjälp och ombudsmannen rycker in. Men detta händer inte så ofta, enligt henne. Det är vanligare att unga tjejer som oftast inte är fackanslutna tror att facket inte kan hjälpa. Ibland hör de av sig och ställer frågor.

– De ringer och frågar hur de ska göra och vad de har rätt till. Och de vill inte att facket agerar eftersom de är rädda för att de ska förlora jobbet. Men det är helt oacceptabelt att våra medlemmar eller blivande medlemmar utsätts för det, säger Lena Bengtsson Olsson.

Har facket uppmärksammat problemet?

– Inte för restauranganställda. Föra året gjorde vi en stor undersökning bland hotellstädare i hela landet. Det visade att var tolfte var sextrakasserad på jobbet. Det är ett oerhört allvarligt arbetsmiljöproblem. Vi har noll tolerans mot sextrakasserier.

Enligt Lena Bengtsson Olsson är ett sådant problem en fråga som måste tas på förbundsnivå och tillsammans med arbetsgivarorganisation.

– På samma sätt som vi har undersökt hotellstädares situation måste vi se över krog- och nattklubbsanställdas arbetsmiljövillkor. Om vi ska agera direkt är vi beroende av att tjejer ringer oss och tipsar. Vi vet att sextrakasserier förekommer på vissa ställen mycket oftare än på andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!