Svaret: De unga saknar inte ett hem

I december dök det upp rapporter om att det finns minst 25 skolungdomar i Linköping som saknar ett hem. Vänsterpartiets Jessica Eek ville gå till botten med frågan och nu har hon fått svar.

Annika Krutzén (M) (högst upp) och Jessica Eek (V) (längs ner).

Annika Krutzén (M) (högst upp) och Jessica Eek (V) (längs ner).

Foto: Montage: Öst Media

LINKÖPING2019-02-27 13:00

Rapporterna om att det finns hemlösa gymnasieungdomar kom från olika frivilligorganisationer, bland annat larmade organisationen Nyanlända unga i Östergötland (NU) om att cirka 25 unga saknar ett hem.

Dessa ungdomar är sådana som med stöd av den så kallade gymnasielagen fått stanna i Sverige tillfälligt. De får då 71 kronor om dagen att leva på i väntan på att Migrationsverket ska fatta beslut om deras framtid.

Pengarna räcker sällan till bostad.

Rapporterna fick Jessica Eek, som är gruppledare för Vänsterpartiet i Linköping, att agera. Hon krävde svar av den styrande majoriteten (Alliansen), hon ville veta om dessa hemlösa ungdomar existerar och var de i så fall sover.

Hon har ställt frågan två gånger och under tisdagens sammanträde i kommunfullmäktige fick hon svar av moderaten Annika Krutzén, som är kommunalråd med ansvar för social- och omsorgsnämnden.

Svaret är att det finns 51 ungdomar i Linköping som nu fått uppehållstillstånd via gymnasielagen, det är åtminstone så många som omsorgsförvaltningen haft kontakt med. Av dessa är det endast 4 som inte lyckats hitta någonstans att bo. Dessa har då erbjudits boende på vandrarhem men samtliga 4 har valt att sova hos olika kompisar.

– Jag är glad att du ger mig ett genomarbetat och bra svar. Det som är problematiskt är att det där vandrarhemmet du erbjuder ligger i Kinda, jag har i dag pratat med nyanlända som berättat att de hänvisats till Kinda och de går i skolan i Linköping, sa Jessica Eek från talarstolen.

Rebecka Hovenberg (MP) begärde ordet och vidgade debatten genom att upplysa de 79 ledamöterna i fullmäktige om att kommunen just nu förfogar över tre HVB-hem som för tillfället står tomma.

– Vi betalar hyra för dem och istället för att använda dem till den här gruppen så har vi vältrat över ett helt orimligt ansvar på ideella föreningar och privatpersoner. De hjälper dessa utsatta ensamkommande unga vuxna, de har tagit ett ansvar som vi i den här församlingen rimligen borde ha tagit, sa hon.

Rebecka Hovenberg framförde att det vore rimligt att låta de hemlösa bo i de tre tomma HVB-hemmen.

– De utsatta som jag träffat har en stor vilja att bidra till samhället, men vi låter dem inte göra det. Jag anser att vi har ett moraliskt ansvar att stötta dessa ungdomar, sa hon.

I Annika Krutzéns svar ingår också att hon tänker följa utvecklingen för den här gruppen och utlovar en ny rapport i juni.

Den fråga som Jessica Eek ställt, en så kallad interpellation, leder inte till något beslut i fullmäktige. Den ger endast möjlighet att debattera och få svar på frågor.

Gymnasielagen

Den infördes 1 juli 2018 och innebar att ungdomar som hotades av utvisning kunde ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd för studier på gymnasiet. Dessa ungdomar har inte rätt till något generellt stöd från den kommun de bor i. De förväntas klara sig på de 71 kronor om dagen som kommer från Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!