Svarar på kritiken: Mer ryms inte i budgeten

Omsorgen om kvalitetet i undervisningen och en tryggad arbetsmiljö är det som gjort att kommunen vill kompensera vissa grupper på Skäggetorpsskolan. Det uppger Anders Jolby, utbildningsdirektör i Linköping.

Kärlek och respekt Skäggetorpsskolans slogan. Nu känner sig flera medarbetare allt annat än respekterade. T.v. Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Anders Jolby utbildningsdirektör.

Kärlek och respekt Skäggetorpsskolans slogan. Nu känner sig flera medarbetare allt annat än respekterade. T.v. Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Anders Jolby utbildningsdirektör.

Foto: Annika Ekstedt/Linköpings kommun

Linköping2020-07-17 08:00

Med detta sagt, tycker Anders Jolby, att det ändå är viktigt att bekräfta att alla medarbetare på skolan gör ett bra jobb.

Beslutet är ett tjänstemannabeslut och grundar sig i verksamhetsmässiga och ekonomiska förutsättningar och konsekvenser, skriver Jolby i ett mejl. Han pekar på att man valt ut de särskilda grupperna med utgångspunkt som anges i regelverket som styr Skollagen. 

Beslutet följer, enligt Anders Jolby, de prioriteringar som kommunen, som arbetsgivare, tidigare gjort i samband med löneöversyn till särskilt svårrekryterade personalkategorier.

Erik Östman (M) ordförande i Barn- och ungdomsnämnden konstaterar att beslutet inte är taget i nämnden, men att man varit informerad och instämmer i beslutet.

– Det är rimligt för att säkra förutsättningar inför kommande läsår. Men tråkigt om några känner sig mindre värda. Beslutet handlar om att säkra att det finns lärare kvar under hela läsåret.

Att ge 50 personer 25 000 kronor kostar, när sociala avgifter tillkommit, 1,7 miljoner. Att ge de övriga – cirka 20-25 medarbetare – har man inte budget för, enligt Östman.

– Man måste komma ihåg att det här inte är en bonus som tack för utfört arbete. Det här är en bonus för att vi vill att lärare ska stanna och inte söka sig bort från skolan, eller kommunen, säger han.

Fackförbunden Kommunal och Vision har reagerat på beslutet och begärt en mbl-förhandling

Mikael Svensson på Kommunal tycker att beslutet strider mot kommunens eget personalpolitiska program om att alla medarbetare ska behandlas lika. 

– Men när det kommer till kritan så väljer man ut en yrkesgrupp. Skäggetorpsskolan är unik i sitt arbetssätt, eftersom det är mycket mer övrig personal involverad i allt arbete än det är på andra skolor.

Han tycker att det är illavarslande att man ser så olika på yrkesgrupperna under detta år när alla måste jobba hårt för att det ska bli så bra det bara kan.

I ett brev till utbildningsförvaltningen pekar Kommunal på att forskning visar att elevers studieresultat i hög grad kan knytas till deras känsla av trygghet och påpekar att elevassistenter och fritidsledare har en viktig roll i det arbetet.

Fackförbundet Vision skriver i ett mejl att man anser att det är en ren förolämpning och diskriminering mot arbetstagare att bara vissa får ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!