Vägbelysningen står för en stor del av kommunernas elkostnader. Genom att sänka ljusstyrkan eller släcka ner gatlyktor på vissa sträckor finns en hel del pengar att spara. Men frågan är om förarna anpassar sig och kör långsammare när sikten blir något sämre?
VTI har gjort en studie på ett antal sträckor i Linköpings tätort, för att kolla om körbeteendena förändras.
– Tillsammans med en tidigare studie står det ganska klart att man sänker hastigheten. Men väldigt lite, bara cirka 2 km/h. Det kompenserar inte den försämrade synbarheten, säger Sven-Olof Lundkvist, forskare på VTI.
Samtidigt konstaterar han att synavståndet fortfarande är betydligt längre än bilarnas stoppsträckor.
Däremot är det oklart hur snabbt föraren får syn på cyklister och gångare som dyker upp på sträckor, mellan övergångställen, där de inte förväntas komma på samma sätt.
Sven-Olof Lundkvist hoppas kunna göra studier på det under hösten.
Men han kan slå fast att svagare vägbelysning minskar utsläppen, eftersom bilarna kör något långsammare. Det är inte orimligt att elkostnaden går ner med 5-10 procent.
– Vi har gjort tidigare mätningar som visar att det faktiskt är onödigt mycket ljus på vissa gator och vägar.
Sven-Olof Lundkvist nämner exempelvis förbifarten på E4 vid Norrköping. Där finns varken cyklister eller gångare. Efter att ha påtalat det för ansvarig på Trafikverket släcktes lamporna, förutom vid trafikplatser med på- och avfarter.
– Det har inte kommit in några negativa kommentarer.
Varför kan det vara onödigt mycket belysning?
– Svårt att säga, det kan vara så enkelt att belysningsindustrin lobbar för det helt enkelt. Generellt har vi haft mycket belysning i Sverige, förmodligen på grund av billig el. I Danmark har elpriset varit högre och där har man betydligt färre gatlyktor.
Sven-Olof Lundkvist ser flera platser i Linköping där belysningen kan justeras.
– På Lambohovsleden skulle man kunna sänka en hel del. Där finns inga cyklister och fotgängare och det är signalreglerat i större korsningar. Där kan man spara pengar.
Det är även tänkbart på större trafikleder som Söderleden och Vistvägen.
Samtidigt är det viktigt att behålla bra belysning vid trafikplatser som gång- och cykelöverfarter och i korsningar. Det behövs även i parkområden och på cykelvägar för att skapa komfort och trygghet, menar Sven Olof Lundkvist.