Surfplattor kan ge guldsmak

Linköpings kommun kan komma att prisas för sitt arbete med digitalt lärande inom för- och grundskolan. Kommunen är bland de åtta nominerade till utmärkelsen "Guldtrappan".

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-03-01 09:30

Linköpings kommun har sedan i början av 2015 arbetat med "Satsning på digitalt lärande i Linköping". Eleverna har bland annat fått surfplattor för att användas i undervisningen.

– Vi har satsat mycket pengar på teknik, men det är en del i skolans grunduppdrag, att barn ska lära sig. Det är en del i kvalitetssatsningen för att höja kunskapsnivån,säger Jakob Björneke, barn och ungdomsnämndens ordförande och fortsätter:

– Vi är jätteglada för nomineringen. Det är ett kvitto på vårt arbete, säger Jakob Björneke.

På Kvinnebyskolan, i Hjulsbro har klass 6A engelskalektion. Varje elev sitter med en surfplatta framför sig.

– Vi har värdar som hämtar paddorna från skåpet. Vi går efter klasslistan, säger Ingrid Algulin, 12 år.

Ingrid tycker att det går lättare att skriva på paddan och att det är ett bra hjälpmedel. Hon får medhåll av sin kompisar som sitter vid samma bord.

Simon Thurn som sitter vid ett annat bord håller också med.

– Man slipper få handvärk när man skriver, säger Simon.

På dagens lektion har eleverna fått i uppgift att rätta ett brev som de skrivit till en låtsaskompis. En del av eleverna har valt att skriva på paddan och en del har valt att skriva på vanligt papper.

Helena Thorman är klassens engelskalärare och undervisar även i svenska och so på skolan.

– Tanken är att eleverna ska kunna välja hur de vill skriva, antingen på vanligt sätt eller digitalt, förklarar Helena Thorman. När vi använder lärplattorna ska det tjäna ett syfte och det är ett komplement i undervisningen. Eleverna får idag också lära sig om en ny app, Quizlet. De får ladda hem den och lära sig hur den fungerar. Helena Thorman visar hur eleverna kan öva på glosor på olika sätt med appen.

Rektor Caroline Andersson berättar att på Kvinnebyskolan finns det 340 elever från förskolan till årskurs 6 och att varje elev idag har tillgång till en egen surfplatta i skolarbetet.

Sedan 2012 har skolan använt surfplattor i undervisningen till att börja med i ett projekt via Linköpings kommun för att främja läsandet för barn i årskurs 1-3. De satsar mycket på det digitala lärandet.

– Vi använder lärplattorna i alla ämnen på det sätt som det är möjligt, säger Caroline Andersson.

Skolan har tydliga riktlinjer då det gäller användandet av lärplattorna. Enligt Caroline Andersson får de bara används i skolundervisningen.

– Eleverna vet vad som gäller och det fungerar bra, säger Caroline Andersson.

Guldtrappan:

Utmärkelsen, Guldtrappan delades ut för första gången 2015 och är ett led i att en rad skolor, kommuner och andra skolhuvudmän gjort satsningar på digitala verktyg och lärresurser för elever de senaste åren. Kandidaterna är nominerade för framgångsrik skolutveckling och digitalt arbete. Stiftelsen Datorn i utbildning, DIU är tillsammans med Sveriges kommuner och landsting initiativtagare till utmärkelsen och andra parter bakom utmärkelsen är bland andra Skolverket. Vinnare krönas i oktober. Kriterier som ska uppfyllas är bland annat: digitala lärresurser och verktyg och inkludering av alla elever oavsett funktionsförmåga.

Källa:pressmeddelande DIU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!