– Man pratar ofta om hat och hot mot enskilda journalister, men jag skulle vilja lyfta att vi för ofta känner oss ifrågasatta av politiker som vill undergräva vårt förtroende i kommentarer och debatter.
Så lät det när chefredaktör Christer Kustvik beskrev några av de största problemen för lokaljournalistiken som han ser. I samtalet deltog även Johan Wänström, lektor på Linköpings universitet som forskat om lokalpolitik. Han framhöll att de flesta politiker trots allt vill värna traditionell media och dess granskningar.
– För det värsta som kan hända – som de upplever det – är om media försvinner helt och det bara blir sociala medier som information sprids på. Då blir det en väldigt konstig bild av den lokala politiken.
På tal om granskande journalistik vände sig Norlén till Correns grävchef, Tina Enström. Hon berättade om de problem som de brottas med i hennes grupp.
– Det finns ju en hotbild när vi granskar kriminella, det blir drev, reportrar som tar olika vägar till jobbet och så. Men det som vi från gruppens sida vill lyfta är det här med insyn, vikten av att folk vågar berätta om vad som händer.
Enström påpekade också att ansvariga inom det offentliga många gånger duckar för journalisters frågor. Makthavare har blivit allt svårare att nå, konstaterades från flera håll.
Som svar på det inflikade talmannen en anekdot om ett av Riksbankens gamla pressmeddelanden från krisåren på 90-talet.
– Då stod det längst ner: "för ytterligare kommentarer, ring riksbankschef Bengt Dennis", och så hans telefonnummer. Då tänker man att det kanske inte skulle hända idag.
Men Norlén framförde också att på samma sätt som det kan vara svårt för media att nå politiker, kan det vara svårt för politiker att nå media.
– Det är inte så alldeles enkelt att få media på hemmaplan att intressera sig för vad man gör i riksdagen i Stockholm.
Men här satte Correns ledarskribent Edvard Hollertz emot och tog lokalmedia i försvar.
– Jag tror att ett grundproblem är att det är ganska många riksdagsledamöter som har en lite svag förankring. Jag vet att när du började din karriär så reste du runt till alla moderata partiföreningar varje gång de hade årsmöte. Det är väldigt ovanligt. De flesta dyker upp när det blir valår.
Eventuella meningsskiljaktigheter till trots avslutades samtalet i god anda.
– Tack för det ni gör och för att ni finns, sa Norlén innan han for vidare.