Med pompa och ståt, röda mattan, studentsång och 100 inbjudna gäster invigdes det som, när det står klart, blir Linköpings näst största studentbostadsområde, efter Ryd.
780 bostäder
Totalt ska 218 nya lägenheter byggas och tillsammans med de befintliga blir det till slut 780 bostäder i Irrblosset. På torsdagen invigdes etapp ett, 60 supermoderna ettor och tvåor i två huskomplex.
I många decennier har området kallats "Valla sjukhem", även långt efter att sjukhemmet 1995 lades ned. Trist att bo i ett område med ett så dystert namn, tyckte studenterna, och fick igenom att området skulle döpas efter sitt kvartersnamn, Irrblosset.
En stor dag
Simon Helmér, Studentbostäders VD, och projektledare Karl-Johan Styrenius sken ikapp med både varandra och solen. De kläckte idén till Irrblossområdet för fem år sedan och betraktar det som sin bebis. Nu, efter fem års värkarbete, ser delar av bebisen dagens ljus.
– Det är en mycket stor dag och jag är otroligt nöjd. Irrblosset är, med sitt läge mitt emellan universitetet och city, ett unikt boende. Här finns inget av den förortskaraktär som man ser i andra stora studentområden, säger Simon Helmér.
5 700 för en etta på 25 kvm och 7 700 för en tvåa på 37 kvm, det är mycket pengar för en student . . .
– Ja, men det är den här typen av boende som efterfrågas. När något står tomt hos oss är det de billiga korridorsrummen.
Vad får man för pengarna?
– Toppmodernt boende med el, bredband, vatten och värme, gratis tvättmedel i superfräscha tvättstugor, bastu, gym, musikstudio, volleybollplan och innebandyhall. Därtill anläggs en park med rund gräsmatta, grillplatser och upplysta sittplatser. Den blir själva navet i Irrblosset och intill den bygger vi en 300–400 kvm stor gemensamhetslokal, säger Karl-Johan Styrenius.
Gillar olika
Bland invigningens minglare hittade vi två studenter med diametralt olika syn på boende.
– Jag bor i korridor här i närheten och älskar det livet. Jag tycker att de här nya lägenheterna är extremt dyra och skulle aldrig lägga så mycket pengar på boendet, säger Lukas Franzon, ordförande i det förtroenderåd som driver bostadsfrågor i Irrblosset.
Kompisen Casper Engström är av annan åsikt. Han har tecknat sig för en etta och flyttar in i oktober.
– Jag har jobbat tidigare och har en buffert. Jag har upplevt korridorlivets jobbiga sidor med ständiga fester, folk som struntar i att städa och högljutt tv-fotbollstittande sent på kvällarna, när man själv har en tenta dagen efter. Det ska bli underbart med eget boende. Här är superfint.