Varken Linköpings kommun eller långfärdsskridskoklubben har någon statistik på hur ofta de centrala delarna av Stångån helt fryser till is, men särskilt vanligt är det inte.
Helgens förväntade superkyla kan göra nästan hela ån istäckt, ett litet område runt reningsverket vid Nykvarn fryser nästan aldrig på grund av varmt avloppsvatten.
Men att ge sig ut på ån i tron om att isen ska hålla är förenat med en stor risk.
– Rent generellt ska man vara mycket försiktig med vattendragsis. Strömmar gör den oförutsägbar och särskilt i reglerade vattendrag när det är svårt att bedöma när vattenkraften är igång och hur det påverkar strömmar och is, säger Linköpings kommunekolog Anders Jörneskog.
Anders Norr är ordförande i Linköpings långfärdsskridskoklubb. Han säger:
– Vi använder nästan aldrig Stångån. Det viktigaste skälet är att vi inte vill locka ut andra på isen där det finns en risk. Det kräver att man gör en ordentlig isbedömning och att man är kunnig inom det området. Vi åker sällan nära städer eller tätbebyggda områden över huvud taget – vi vill inte skrämma folk som inte förstår att vi vet vad vi håller på med.
Hur är isläget generellt i Östergötland?
– Vi har bara haft några korta tidsfönster på en eller två dagar där vi kunnat åka innan det har kommit nysnö. Än så länge har det inte varit någon bra säsong för oss, säger Anders Norr.