Succé för trädgården i Tinnerö: "En artexplosion"

Tinnerö gård utanför Linköping har gått från att vara en ordinär trädgård till att bli ett paradis för humlor, vilda bin och andra pollinatörer. "Jag blev nästan chockad när jag såg utvecklingen", säger kommunekologen Anders Jörneskog.

Trädgården i Tinnerö gård har genomgått stora förändringar de senaste åren. Ola Holmgren och Anders Jörneskog är nöjda med resultatet.

Trädgården i Tinnerö gård har genomgått stora förändringar de senaste åren. Ola Holmgren och Anders Jörneskog är nöjda med resultatet.

Foto: Claes Nilsson

Linköping2023-07-02 11:17

Gräsmattan har fått växa sig hög runt det gula huset, centralt placerat i Tinnerö eklandskap. 

– Vi slutade klippa gräset 2016. Det var den första åtgärden vi gjorde, säger Anders Jörneskog och visar runt.

Så här i slutet på juni blommar det för fullt i trädgården. Kantnepeta, blåklockor och lammöron drar till sig mängder med humlor och bin. Det surrande ljudet hörs överallt. 

Gräsmattan – som numera är en äng – lockar också till sig fjärilar som flyger runt i jakten på något ätbart.

undefined
Kantnepeta är en riktigt bra växt för humlor och bin. Vid Tinnerö gård växer den rikligt.

Tinnerö gård har på bara några år blivit en mycket attraktiv plats för pollinatörer. Anders Jörneskog pratar till och med om en "artexplosion".

– Bara i trädgården har vi hittat 79 arter solitära bin, fler än vad vi hittat i hela Tinneröomårdet efter 15 års inventerande. Vi är nu uppe i över 300 arter solitära gaddsteklar i hela naturreservatet, det är fler än de finaste områdena på Öland och östra Skåne som annars alltid ansetts vara de bästa platserna i Sverige. 

2014 inleddes en satsning på trädgården med att experten Tobias Ivarsson inventerade platsen under två års tid. Kommunen utförde sedan en rad åtgärder som Ivarsson föreslagit för att främja pollinatörer, fjärilar och andra insekter – fler än 10 000 krokuslökar har planterats, tusentals ängsväxter likaså. Sandytor skapades och bihotell sattes upp. En köksträdgård och en damm anlades.

Resultatet kom omgående.

– Självklart förväntade vi oss att vi skulle få fler arter hit, men inte mångdubbelt fler. Från att ha varit en vanlig trädgård är det nu den viktigaste lokalen för insekter i hela Tinneröreservatet, säger Anders Jörneskog.

Men det är väl mycket jobb?

– Gräsmattan är det ju mindre jobb med eftersom vi inte klipper. Men visst, det är mycket skötsel för att få det optimalt. Vi måste hålla bort ogräs och köksträdgården måste jobbas med som i vilken trädgård som helst.

undefined
I köksträdgården samsas perenner och kryddväxter.

Är grinden till trädgården öppen är det bara att kliva in och låta sig inspireras. 

– Det hålls en hel del kommunala möten här. Vi vill att både privatpersoner och vi som jobbar på kommunen ska kunna gå här och titta på hur fint det är. Alla gillar att det blommar, inta bara bin och humlor utan även människor.

Om man som privatperson vill göra en insats i sin egen trädgård, var ska man börja?

– Sluta klippa gräsmattan och se om det blommar. Där det blommar behöver du inte klippa, säger Anders Jörneskog.

Det finns mängder med tips och allt handlar egentligen bara om tid och intresse. Köp några extra kryddväxter i affären och plantera dom, snickra ett bihotell, fixa en sandbädd, plantera insektsvänliga perenner.

– Stockrosor och bolltistlar som snart börjar blomma är skitbra, säger Anders Jörneskog. 

Varför är det så viktigt att gynna pollinerande insekter?

– 90 procent av all c-vitamin som människor äter och behöver är pollinerade av insekter. Det handlar om överlevnad. Det är inte så svårt att inse att vi måste jobba med de här frågorna.

Linköpings kommun har en handbok på sin hemsida med konkreta tips på hur man ska tänka om man vill ha fler bin och humlor i trädgården.

– Det är inte bara vi som jobbar med naturvård som ska ha det perspektivet, utan även privatpersoner och förvaltningar och kommunala bolag som äger mark och förvaltar grönytor. 

Tinnerö gård

2006 fattade Linköpings kommun ett långsiktigt beslut om att återställa Tinnerö gård som den såg ut 1920 när makarna Thure och Tekla Svensson flyttade. 2021 var renoveringen av huset klar.

Tio-femton procent av Tinnerös driftbudget läggs på trädgården, i storleksordningen handlar det om cirka 200 000 kr per år. 

Naturvårdaren Ola Holmgren lägger i snitt tre dagar i veckan i Tinnerö gård. Dessutom har han hjälp av praktikanter och sommarjobbare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!