Hur privat ska en studentlägenhet vara, i vilken del börjar det halvprivata för att sedan ta sig vidare ut i studentboendets offentliga del? För att testa gränser och möjligheter har Studentbostäder i Linköping tillsammans med Sveriges arkitekter genomfört en idétävling där arkitektstuderande från hela Norden uppmanats att visa sina visioner.
Spånat fritt
Totalt kom 42 tävlingsbidrag in och nu får fem förslag dela på 100 000 kronor, där hälften av prissumman går till det vinnande förslaget. Det kallas "Trapprum" men är inget vanligt trapphus utan har gemensamma mervärden som rum för möten, växthus, vinterträdgård och uteplatser för de sexton studenter som får plats i boendet. Men skorna ska av i den kollektiva entréhallen, ett sätt att betona att det handlar om ett hem även om det delas av flera med egna lyor.
– De senaste 30 åren har det nästan bara byggts smålägenheter för studenter med få gemensamma ytor. Vi vill utveckla det klassiska korridorboendet och ville se vad som händer när arkitektstudenter får spåna fritt. Resultatet blev över förväntan med många idéer som vi vill vidareutveckla nu, säger Simon Helmér, vd för Studentbostäder i Linköping och prisjuryns ordförande.
Inget byggklart
Studentbostäder förvaltar 4 200 studentlägenheter av de cirka 4 700 bostäder som riktar sig till studenter i Linköping. Bolaget vill bygga 200–300 nya studentlägenheter, men saknar förutsättningar för det just nu.
– Vi vill bygga i Vallastaden och Irrblosset, men har inte tillgång till färdiga detaljplaner idag. Tanken var att gå vidare med förslagen i Irrblosset. Vi hade ingen aning om att det skulle överklagas när idétävlingen drogs igång. Nu måste det vänta, säger Simon Helmér.
Hoppas på Bo2017
Studentbostäder ansökte om tilldelning av mark i Vallastadens bomässoområde, men blev inte antagen. Moderbolaget Stångåstaden finns däremot med i Bo2017.
Har ni inte chans att få en del av Stångåstadens område för att visa upp ett visionärt korridorboende i universitetets närhet?
– Det är för tidigt att säga om det är möjligt än, men vi förhandlar om tilldelning både med Stångåstaden och Bo2017. Förhoppningen är att vi ska kunna komma med om priset på marken är rätt, tomten finns på en bra plats och vi kan få ekonomi i projektet, svarar Simon Helmér.
Utåtriktat bokcafé
Djärvast med att ta ett studentboende ut i offentligheten är ett av förslagen som får hedersomnämnande. Det öppnar för att studenterna ska dela sina gemensamma utrymmen i form av ett bokcafé med alla andra i området och till om med "vanliga" Linköpingsbor.
– Öppenheten blir förslagets svaghet eftersom det inte står klart vem som ska driva bokcaféet. Är det studenterna själva, en entreprenör eller universitetet? Men förslaget är spännande genom att öppna en miljö för andra, så därför vill vi uppmärksamma det, säger Simon Helmér.