Stort intresse på campus för vaccin mot HPV

Under tisdagseftermiddagen var det drop in-vaccinering mot HPV-virus på Campus Valla. Viruset kan orsaka livmoderhalscancer och bland studenterna var intresset stort. "Det är så smidigt att de kommer till skolan", säger studenten Wilma Gustafsson.

Wilma Gustafsson, 24, är glad över att äntligen få ta vaccinet mot HPV. "Jag har haft det här på min to do-lista länge, så nu känns det bra att jag har bockat av det."

Wilma Gustafsson, 24, är glad över att äntligen få ta vaccinet mot HPV. "Jag har haft det här på min to do-lista länge, så nu känns det bra att jag har bockat av det."

Foto: Jasmine Hübinette

Linköping2023-05-26 05:00


När vi besöker Zenithuset på campus Valla tidigt under tisdagens eftermiddag har det hunnit att bildas en kö. I den står flera kvinnliga studenter som väntar på att få komma in. En av dem är 26-åriga civilingenjörsstudenten Erica Dellien.

– Eftersom de kom hit till campus så valde vi att passa på, säger hon.

Hon har kommit hit för att vaccineras tillsammans med kurskamraterna Greta Björklund och Wilma Gustafsson. De har väntat i 45 minuter, men alla tre är överens om att vaccinera sig mot HPV är något de vill göra.

– Det är en bra sak. Om man kan minska cancer så vill man ju göra det, säger 24-åriga Wilma. 

Mottagningen riktar sig till kvinnor som är födda 1994-1998. I Östergötland har 13 000 kvinnor blivit erbjudna vaccinet genom studien – som inleddes i höstas – men hittills är det enbart 3 000 som har tagit det. Vännerna säger att många känner till att vaccinet finns, men tror att det mest handlat om praktiska orsaker till att inte fler tagit det. 

– Det är mer att man inte tar sig tid, säger Wilma.

Erica håller med:

– Om man istället får en bokad tid så man vet att man behöver vara där, så blir det av.

Väl inne i lokalen är det först några förberedelser – samtycke till att vara med i studien ska undertecknas och ett självtest som genomförs på toaletten ska avklaras – sedan får de möta en sjuksköterska.

Distriktssjuksköterskan Ulla Lundström tar emot Wilma när det är dags för sprutan. I vanliga fall arbetar hon på vaccinationscentralen i Mässhallarna i Norrköping, men de åker även runt och hjälper till att vaccinera där det behövs. Hon är nöjd över kön med unga kvinnor utanför.

– Vi visste inte alls hur många som skulle komma, men vi är verkligen glada över alla som har kommit. De första kom precis när vi öppnade. Om alla vaccinerar sig mot HPV så kan vi ju utrota livmoderhalscancern, säger hon.

Wilma får visa sin legitimation och svara på några standardfrågor om sin hälsa, sedan är det dags för sprutan. Själva sticket går snabbt och sen är det en stunds sedvanlig väntan. Då passar vi på att prata med henne.

– Det känns jätteskönt. Jag har haft det här på min to do-lista länge, så nu känns det bra att jag har bockat av det. Även provet gick bra, det är ett enkelt självtest som man gör, det var smidigt, säger Wilma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!