Med platsförlagd undervisning planerad räknar studenthyresvärdarna återigen med högt tryck och långa köer nu när antagningsbeskeden trillar in.
Christoffer Gerking, fastighetsförvaltare och områdeschef på Heimstaden, har redan sett ett ökat tryck, framförallt från återkommande utbytesstudenter.
– Vi har tecknat en hel del avtal redan och har många sökande på de bostäderna som vi har ute. Vi får se hur det blir när de svenska antagningsbeskeden kommer.
Thomas Lilja, VD på Studentbostäder, har inte sett något högtryck än men förväntar sig att det kommer.
– Prognosen är att det kommer vara fler som är intresserade i och med att Liu har flest platser någonsin till sina utbildningar i år. Sen har vi internationella studenter som väntas komma tillbaka och studera i Sverige också, säger han.
Trots större intresse är ingen av dem särskilt orolig. I Linköping är konkurrensen alltid stor om bostäderna, och dessutom har flera nya bostäder tillkommit. Det brukar lösa sig för de flesta, menar de.
– Jag har aldrig varit med om att folk har fått sova på gatan eller hitta sådana nödlösningar. Jag tror inte att vi kommer se att folk står utan bostad, men man kommer kanske få dela lägenhet med någon som man lär känna under nolle-p, säger Christoffer Gerking.
Thomas Lilja tror att det kan vara svårt att hitta ett permanent boende tidigt på terminen, men menar också att det brukar lösa sig så småningom.
– Har man inte stått i kö sedan tidigare så kommer det vara lite tuffare i början. Men under terminen så kommer det lätta. Man kanske får sova hos en kompis eller hitta ett rum någon vecka innan man kan få något eget, säger han.
Sara Sandberg, bostadsombud på studenternas hyresgästförening Kombo, berättar att det finns hjälp att få.
– Vi hjälper till att förmedla lägenheter och ge den information som behövs, men vi har också nödbostäder för de som absolut inte har någonstans att ta vägen.
Alla är överens om att det inte finns något att vänta på när man får antagningsbeskedet.
– Ställ dig i de köer som finns och leta aktivt hos flera hyresvärdar, säger Thomas.
– Kolla Facebookgrupper, universitetets anslagstavla, kontakta dina faddrar. Försök att snabbt skaffa dig ett nätverk, säger Christoffer.
– Du kanske inte kan få ditt drömboende direkt. Ta det du får och fortsätt leta under tiden. Det kan till exempel vara lättare att få en lägenhet utanför Linköping, säger Sara.