Studenter varnar för bedragare

De har kommit till Sverige från olika EU-länder, för att studera vid Linköpings universitet. Och nu varnar de för bedragare som hyr ut bostäder i stan. I hus som kanske inte ens existerar.

Linköpings universitet välkomnar sina studenter.

Linköpings universitet välkomnar sina studenter.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-09-16 10:00

Tim Haselwander är en av dem som har råkat ut för så kallade "scammers". Han fick sitt antagningsbesked ganska sent och började att söka efter bostad i Linköping i juli månad.

– Jag lärde mig fort att jag inte direkt kommer att få något studentboende via Kombo eller Studentbostäder. De har ett poängsystem med ett poäng för varje dag man köar, säger han.

I stället sökte han bostad via Facebook och Kårservice förmedling. Och fick snabbt napp.

– Det fanns två som ville hyra ut rum till mig. Den ena uppgav sig vara från Tyskland, men envisades med engelska fast jag är tysk, och bad mig att betala till ett italienskt konto. Den andra ... kollade jag adressen med Google maps (kartfunktion på nätet). Där fanns det inte ens något hus!

Vad kostade deras erbjudande?

– De ville ha en depositionsavgift och första hyran. Sammanlagt cirka 9 000 kronor. Och de skickade ett kontrakt som såg väldigt misstänkt ut eftersom bokstäverna varierade i storlek. När jag sökte på det så såg jag att det var ett standarddokument.

Hur marknadsförde de boendet?

– Till exempel sa de att jag skulle dela lägenhet med fyra tjejer, och att det bara fanns ett rum kvar. Men det brukar inte vara så. Till en lägenhet med bara kvinnor så brukar hyresvärdarna inte söka upp en man.

Nu bor han i ett akutboende för studenter i Ryd, tillsammans med tre andra internationella studenter. De beskriver hur de via annonser på nätet har fått kontakt med lurendrejare som gärna kommunicerar via mejl eller konton på sociala medier som Facebook. Yannek Woll, också från Tyskland, genomskådade en "scammer" och sökte akutboendet i stället. Han har just fått besked om att ett studentrum väntar på honom, via Studentbostäder.

– Jag råkade logga in i exakt rätt tid. Plötsligt fick jag meddelandet om att det fanns tre rum lediga. Och den som svarade ja först, skulle få ett. Eftersom jag hade mobilen framme och var inloggad så hann jag!

De här internationella studenterna uppskattar Linköping, och studierna. Men de är är kritiska till bostadssystemet.

– Det känns lite som ett lotteri. Vi hade inte en aning om att det var så här svårt att hitta bostad i Linköping, säger Jonas Fries.

På Kårservice/Kombo, studenternas hyresgästorganisation – som också förmedlar privata hyresvärdars rum och lägenheter – är man medveten om att det finns kriminella som systematiskt lurar studenter.

– Det är ett antal varje år som blir lurade. Det kan handla om 3 000 kronor till 25 000 kronor, säger Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på Kårservice/Kombo – studenternas hyresgästorganisation som också förmedlar bostäder och rum.

– Vi gör vad vi kan för att informera om det här fenomenet. De är svåra att polisanmäla eftersom de kan agera från ett land, försöka att begå bedrägeri i Sverige och sedan låta pengarna gå till ett konto i ett tredje land. Vi uppmanar studenterna att vara uppmärksamma och inte betala i förväg. Och vi har listor på ett antal mejl-konton som vi misstänker tillhör lurendrejare, fortsätter Annika Samuelsson.

Thomas Lilja, affärsområdeschef på kommunala Studentbostäder, påpekar att "först till kvarn"-metoden som Yannek Woll beskriver endast sker i undantagsfall, då till exempel en lägenhet står tom efter en renovering. Även på Studenbostäder känner man till problemt med lurendrejarna.

Vad kan Studentbostäder göra för att minska förutsättningarna fär "scammers", som lurar studenter?

– Vi kan egentligen bara vara tydliga med hur vi jobbar och vad vi står för. Det är svårt för oss att agera mot dem som luras, svarar Thomas Lilja.

Så undviker du att bli lurad

Enligt Kårservice erfarenhet befinner sig mnga bluffare utanför Sverige och vill att man ska betala till ett utländskt konto, exempelvis till Storbritannien. Bluffarna kanske säger att de har ärvt en lägenhet men bor utomlands, eller att pengarna ska betalas till en släkting utomlands. Här är några tips:

1. Titta på lägenheten: Detta är A och O för att exempelvis inte bli lurad på depositionen. Kan du inte själv, be någon du litar på. På så vis får man också en liten uppfattning om hyresvärden. Kommer annonsören med olika ursäkter till varför hen inte kan visa bostaden bör du dra öronen åt dig.

2. Var uppmärksam på bluffannonser på nätet. Typiskt för dessa är att de försöker stressa fram ett svar från dig, de kan hävda att det finns många sökande, men att just du kan få bostaden om du svarar ja snabbt. En seriös hyresvärd vill snarare hitta lämpliga hyresgäster och ställer frågor om referenser och inkomst. Googla hyresvärden och gör en bedömning.

3. Depositionen/förhandsbestalningen: Här tjänar bedragaren pengar. Det är misstänkt om den är hög i förhållande till hyran, eller om du ska betala utan att se bostaden.

4. Lita på din magkänsla: Känns personen som visar lägenheten underlig eller otäck? Våga tacka nej till lägenheten. Det kommer andra erbjudanden.

5. Begär skriftligt: Hyreskontraktet ska alltid vara skriftligt. För att få hjälp att få med allting i kontraktet kan du ladda ner mallar från Kombo/Kårservice hemsida. Du har även rätt att få skriftliga hyresavier, liksom kvitton på dina inbetalningar. Hyresvärdar som vägrar ska du se upp för.

5. Kontakta kommunen, Hyresgästföreningen eller Kombo/Kårservice om du är osäker.

6. Kårservice har "svarta listor" på misstänkta lurendrejare. Även Hyresgästföreningen har listor på tveksamma hyresvärdar som tidigare fått många anmärkningar, eller till och med blivit dömda i hyresnämnden.

7. Om du fortfarande tvekar, gör en kreditkontroll. En hyresvärd som känns skum, har fått kritik från tidigare hyresgäster och som dessutom har stora betalningsanmärkningar bör man inte skriva kontrakt med. Tänk på att kreditkontrollen inte är hemlig. Den du kollar får ett brev hemskickat till sig.

Se mer: www.karservice.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!