Den bilden av 2012 presenterar universitetskanslerämbetet (UKÄ) i sin årsrapport om läget på landets högskolor och universitet. UKÄ konstaterar också att kvinnorna är flitigare och bättre än männen:
"Inom alla studieformer har kvinnor högre prestationsgrad än män".
Färre poängMen totalt sett uppnår alltså landets studenter ett allt sämre studieresultat vid en tillbakablick under flera år.
Måttet kallas för prestationsgrad och redovisar hur många kurspoäng, av dem som utbildningen kräver, studenten har lyckats uppnå.
Prestationsgraden för landets studenter hamnade på 78 procent av de nödvändiga poängen under två läsår. Sämst gick det för de allt färre som läser fristående kurser på distans.
I toppskiktet– För vår del ligger prestationsgraden på 86 procent vilket innebär att vi som oftast ligger högre än rikssnittet, konstaterar Lars Rydberg som är utbildningsdirektör på Linköpings universitet (LiU).
Hur ser du på användningen av begreppet prestationsgrad?
– Det är ett lite trubbigt mått men ger en bild av hur verksamheten och prestationerna utvecklas. Vi har också väldigt liten andel distansutbildning vilket påverkar resultatet positivt.
Flest kvinnorAndelen av landets 35-åringar med en minst treårig högskolexamen mer än fördubblades åren 2000-2012 från 12 till 28 procent.
Men skillnaden mellan könen är stor. Av kvinnorna har 35 procent en minst treårig högskoleexamen och av männen bara 21 procent.
Har du någon bild av om kvinnorna är flitigare och bättre än männen på LiU?
– Nej jag har inte just nu någon tillgång till uppgifter som skulle kunna bekräfta den uppgiften. Men vi har en övervikt av kvinnor och det är en bidragande orsak till att UKÄ redovisar fler utbildade kvinnor än män, säger Lars Rydberg och lägger till:
– I hela landet var andelen sökande kvinnor till höstterminen i år 62 procent jämfört med männens 38 procent.