- Vi känner att vi gör nytta och vi får mycket tillbaka, säger William Bengtsson, projektledare.
Klockan är fyra på eftermiddagen och Nya Rydsskolan är i princip tömd på elever och personal. Men i grupprummen i en av korridorerna är det full aktivitet. Där sitter barn i mellanstadieåldern böjda över sina läxböcker, med studenter från Linköpings universitet bredvid sig. Alla hjälplärare bär svarta tröjor med emblemet "After school".
Skapa relationerProjektet "After school" går ut på att skapa bra relationer mellan ungdomar i Ryd och studenter från LiU. Hjälplärarna ser sig också som ambassadörer för universitetet.
- Vi prackar inte på dem en massa åsikter om varför det är bra att plugga vidare. Men om de frågar om universitetet, så berättar vi gärna, säger William Bengtsson, som läser till civilingenjör/industriell ekonomi.
- Fast när de frågar vad en ingenjör gör vet jag knappt själv vad jag ska svara, det kan ju vara så mycket, säger Ann Jansson, som gått två år på civilingenjör/maskin.
Inte bara matte
Ann uppskattar att eleverna tar med sig alla läxböcker, inte bara matteböckerna.
- Det friskar upp gamla kunskaper, i höstas gick vi igenom alla Sveriges landskap, det var nyttigt, säger hon.
Vilka ämnen är svårast?
- Svenska kan vara knepigt. Jag kommer precis från ett pass om ordspråk. Hur förklarar du uttrycket "Jag har en gås oplockad med honom" för barn som vuxit upp i Somalia, frågar hon sig.
Bättre betygMen behövs frivilliginsatser, ska inte skolan erbjuda läxhjälp?
- Jag tror att det behövs både och. För oss handlar det om att ge och ta. Vi hjälper särskilt de elever, som av olika skäl har ett svagare föräldrastöd, samtidigt så lär vi oss själva mycket om Ryd, ungdomarna här och om oss själva, summerar William.
Eleverna vi träffar är nöjda med läxläsningshjälpen.
- Det är kul att gå hit, det går fortare att bli klar med matteläxan, säger Stephanie Wehbe från närbelägna Björnkärrskolan.
Marika Svedberg går i klass 7 A på Nya Rydsskolan:
- Studenterna är roliga och förklarar bra. Jag har fått fler VG på proven sen jag började här, säger hon.
Kadar Muhammed från klass 5 A på Nya Rydsskolan är mer intresserad av Correnfotografens kamera än att svara på frågor. Men säger att han visst kan tänka sig att börja på universitet i framtiden.
- Det verkar svårt, men inte så svårt som jag först trodde.