Studenterna ska designa sina egna spel – startade eget företag

Ett komplicerat kreativt Uno. Så skulle studenterna Axel Lorenzo Johansson, Chloe Larsson Roth och Edvin Ekman Persson beskriva sitt nya brädspel. I juni startade de nämligen ett eget brädspelsföretag – med ett minst sagt udda namn.

Edvin Ekman Persson, Chloe Larsson Roth och Axel Lorenzo Johansson är alla studenter vid Linköpings universitet. Tillsammans har de startat bolaget 300 gnomes in a trenchcoat, som ska tillverka icke traditionella brädspel.

Edvin Ekman Persson, Chloe Larsson Roth och Axel Lorenzo Johansson är alla studenter vid Linköpings universitet. Tillsammans har de startat bolaget 300 gnomes in a trenchcoat, som ska tillverka icke traditionella brädspel.

Foto: Cajsa Joelsson

Linköping2024-07-23 05:00

Nyheten i korthet

  • Tre studenter från Linköpings universitet, Axel Lorenzo Johansson, Chloe Larsson Roth och Edvin Ekman Persson, har skapat ett brädspelsföretag under det ovanliga namnet "300 gnomes in a trenchcoat".
  • De tre vännerna planerar att sköta allt från design till marknadsföring själva och siktar på att nå ut till andra brädspelsentusiaster snarare än familjemarknaden.
  • Deras första spel, som involverar trädgårdstomtar, beskrivs som 50% strategi och 50% kaos. De hoppas ha en färdig version efter sommaren och drömmer om en internationell lansering.

Utanför Kårallen på Linköpings universitet står tre stycken trädgårdstomtar och väntar. De bär solglasögon och strutformad hatt, en i rosa och de andra i grönt. Eller är det verkligen tomtar? Låt dig inte luras, för bakom masken döljer sig nämligen vännerna Axel, Edvin och Chloe. De har valt att spendera sin sommar på ett annorlunda sätt än de flesta ungdomar – genom att starta brädspelsföretag.

– Det var nog min idé. Jag vet inte hur jag kom på det, men jag har alltid gjort modulära spel där man skapar sin egen historia, det har både jag och Chloe gjort. Sen gjorde vi ett försök på ett eget brädspel som vi gjorde på två timmar. Det var en gång för jättelänge sedan, men jag tyckte det var så himla kul att jag kände att jag skulle vilja göra det igen, säger Edvin.

undefined
Edvin Ekman Persson, Chloe Larsson Roth och Axel Lorenzo Johansson är alla studenter vid Linköpings universitet. Tillsammans har de startat bolaget 300 gnomes in a trenchcoat, som ska tillverka icke traditionella brädspel.

Tillsammans har de tre vännerna kommit på många idéer. För att hålla nere kostnaderna kommer de till en början sköta all produktion själva, allt från designen till marknadsföring. Planen är att nå ut till personer som dem – brädspelsintresserade som spelar mer än bara familjespel. 

– Det handlar om vad vi själva vill göra. Visst tror jag vi skulle tjäna betydligt bättre med pengar om vi riktade oss mot familjer, men jag tror inte det är något roligt att designa. Jag vill ha kul och det är mitt största mål, inte tjäna pengar, säger Edvin.

Axel, Chloe och Edvin träffades i grundskolan i Motala, där de alla växte upp. Det var det gemensamma intresset för bräd- och rollspel som fick dem att bli vänner och idag pluggar alla tre på Linköpings universitet. 

Hur är det att driva företag ihop med sina vänner?

– Det är jättekul! Om man fick välja kollegor normalt sett i arbetslivet skulle jag vara jättenöjd och när man startar eget får man ju faktiskt göra det, säger Edvin.

undefined
Ibland blir det lite för svårt för vännerna att behålla en seriös min. Till slut måste den lekfulla sidan få komma fram och skoja till det.

Att vara för seriösa är inget trion kan bli klandrade för. Med mycket interna skämt och ett brinnande intresse för spelets värld, är det svårt att inte smittas av deras glädje och engagemang. Något som de inte heller tar på för stort allvar är namnet på företaget, som efter mycket övervägande blev "300 gnomes in a trenchcoat", 300 trädgårdstomtar i en trenchcoat.

– Vi ville ha ett namn där om man hör det en gång ska tycka "fan va konstigt och inte glömma det", säger Edvin.

Hur kom ni på det namnet?

– Vi hade världens längsta brainstorming session med namn och vi hade många olika förslag, men vi lyckades få ihop "300 gnomes in a trenchcoat". Vi frågade några av våra kompisar vad de tyckte och de allra flesta tyckte det var det bästa namnet utav de vi hade kommit fram till, säger Chloe.

Är ni inte rädda att folk ska ta företaget som oseriöst om namnet har den klangen? 

– Jag tror att det passar in i den sortens område vi vill vara i. Den branschen av gulliga, roliga och lite silly spel har ofta sådana namn. Så det känns okej, säger Chloe.

undefined
Intresset för brädspel har funnits med under en lång tid för vännerna. Men det är inte fia med knuff eller Uno som gäller, utan spel som Dungeons and Dragons, Exploding Kittens och Unstable Unicorns. “Det kanske målar upp en bild av vilka typer av personer vi är”, säger Chloe och skrattar.

Just nu är trion i full gång med att utveckla sitt första spel, som också är kopplat till just trädgårdstomtar. Spelet, som går ut på att bygga den bästa trädgården med hjälp av att samla trädgårdstomtar, beskriver vännerna som 50 procent strategi och 50 procent kaos. De har redan hunnit låta familj och vänner testa det och nu ska de anordna så kallade "play tests", där ännu fler kommer få chans att pröva spelet.

– Alla har sagt att det har varit väldigt kul. För dem som inte spelar spel som vi gör, utan bara har spelat fia med knuff, monopol och de vanliga spelen, känns det nog konstigt att spela ett spel som fungerar så bra när det är vi som har gjort det på några veckor, säger Chloe.

undefined
Just nu har vännerna bara en prototyp av deras kommande spel. De hoppas kunna ha en färdig version efter sommaren är slut, men de vågar inte lova något datum än.

När spelet släpps är fortfarande inte helt bestämt. Just nu är tanken att trion vill ha en färdig version efter sommaren, med en dröm om att få till en internationell release. Nästa år hoppas de också kunna delta i olika konvent, med LinCon och NärCon som de stora målen. Men att företaget når framgång är inte riktigt det viktigaste för vännerna.

– Vi vill gärna hamna i någon sorts position där det antingen går jättedåligt eller jättebra. Vi vill inte hamna i något mellanstadie där vi inte kan sälja spelet för att det inte är stort nog, men inte heller sluta producera det för att vi får in ett visst antal förfrågningar. Då måste vi göra allt jobb själva för evigt, säger Chloe.

Edvin tillägger: 

– Det är antingen go big or go home. Och vi vill helst antingen home eller big.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!