Från och med 1 oktober finns ett avtal som gör det möjligt för en student vid Linköpings universitet att få examen från både Linköpings universitet och Nanyang technological university. Omvänt får studenterna vid Nanyang examen från Linköping.
Samarbetet är tämligen unikt, möjligheten att utfärda gemensam examen i två länder krävde en lagändring och har därför bara varit möjligt några år.
– Låt oss säga att Ericsson ska anställa någon. Om den personen har en examen från Linköping, med erkänt bra ingenjörer, och dessutom en examen från Singapore. Den killen eller tjejen kan Ericsson skicka vart som helst i Asien, säger Bertil Andersson.
Det är han som är rektorn för Nanyang university. Det har han varit sen 2007. Han är dessutom född i Östergötland och var rektor för Linköpings universitet mellan 1999 och 2004.
Den bakgrunden är egentligen hela förklaringen till samarbetsavtalet.
– Många gånger bygger det på personliga relationer. Det har naturligtvis underlättat; att jag kan östgötska alltså, säger Bertil Andersson.
– Man kan nog säga att personkännedom varit en katalysator, säger nuvarande rektorn Helen Dannetun.
Enligt Bertil Andersson finns mycket att lära av Singapore. Landet låg till exempel i topp i den smått berömda Pisa-rapporten som förra vintern blev ett hårt slag för den svenska skolan. En lärare i Singapore har högre ingångslön än en läkare eller advokat. Å andra sidan är kraven högre. En lärare i Singapore måste ständigt återvända till universitetet för att fördjupa och förnya sina kunskaper.
– Singapore har mycket att lära av Sverige, forskning och innovation till exempel, men inte just när det gäller lärarutbildning. Där har Sverige en del att lära, säger Bertil Andersson.
Han har flera argument för samarbetsavtalet. Han kallar Singapore för " asia light". Det är Asien, men på engelska. Kulturkrocken blir därför något mildare.
– Och bland studenterna i Singapore så är Sverige det mest populära landet, det är mer populärt än både Usa och resten av Europa. Och det är viktigt. Dessa unga studenter, som kommer att bli ledarna i Asien om 20 år, ser Sverige som ett föredöme.
De första utbildningarna med gemensam examen finns inom områdena materialvetenskap och nanovetenskap. Studenterna får ansöka och sannolikt kommer det att krävas lite extra för att bli antagen.
– Och när de första doktorerar så vill jag bli hitbjuden på festen, säger Bertil Andersson snabbt.
Han skämtar ofta och forstätter med:
– Kom ihåg att ett av de vanligaste efternamnen i Singapore är Liu.