– Jag har inga befogenheter att stoppa några banderoller, hela den här debatten har tyvärr blivit ganska konstig, säger Magnus Nyström.
I början av förra veckan gick Tommy Johansson, bildningschef i Linköpings kommun, ut med ett mycket tydligt budskap: Inför årets studentfirande ska samtliga banderoller som är tänkta att sättas upp på traktor- eller lastbilsflak inspekteras i förväg. Rasistiska eller sexistiska budskap kommer inte att tillåtas.
Någon dag senare kontaktades Corren av några elever på Katedralskolan. De var upprörda över att en banderoll i form av ett sjukintyg hade stoppats. Med banderollen ville de skoja med det faktum att frånvaron under trean varit högre än tidigare år. På banderollen hade eleverna skrivit att orsaken till sjukanmälan var ”öl”. Det födde en debatt, bland annat på Correns ledarsida, om hur hård kommunen och skolan bör vara i kontrollen över vad som skrivs på banderollerna.
Magnus Nyström menar att det delvis handlar om ett missförstånd.
– Banderollen som handlade om öl var upphängd i skolans lokaler. Det kunde vi inte acceptera, den hade ett budskap som inte rimmade med skolans värdegrund. Vi vill inte att våra ettor och tvåor ska mötas av sådana budskap inne i skolan, säger Magnus Nyström.
– Vad som är acceptabelt på studentflakens banderoller är en annan sak. Jag kommer att titta på banderollerna i förväg, och om några av dem har rasistiska eller sexistiska budskap så kommer jag att prata med studenterna och vägleda dem i frågan om vad som är lämpligt, säger Magnus Nyström.