Rupu, 33: "Det handlar om respekt"

Linköpingbon Rupu Asaduzzaman från Bangladesh anser att koranbränningarna kan komma att splittra folket. Släkten i hemlandet är orolig för utvecklingen i Sverige.

"Vissa muslimer tänker att Sverige inte är bra och att svenskar inte accepterar dem. Personer i medelåldern är mer oroliga än unga", säger Rupu Asaduzzaman om hur snacket går om Sverige i Bangladesh där muslimer utgör en majoritet.

"Vissa muslimer tänker att Sverige inte är bra och att svenskar inte accepterar dem. Personer i medelåldern är mer oroliga än unga", säger Rupu Asaduzzaman om hur snacket går om Sverige i Bangladesh där muslimer utgör en majoritet.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2023-08-07 17:00

Vi möter Rupu Asaduzzaman på centralstationen. Han har precis kommit från Lund där han gör sitt examensarbete i elektronik på Ericsson.

undefined
Rupu Asaduzzaman kommer från Bangladesh. 2015 flyttade han till Sverige för studier. Han hann läsa två år innan han var tvungen att åka tillbaka till Bangladesh på grund av problem med visum. 2020 kom han tillbaka för att fortsätta studera och nu är han snart klar med sin matster inom elektronik.

Rupu har inte följt nyheterna om koranbränningarna så noga, men har fått höra mycket från familjen och vännerna hemma i Bangladesh, som är oroliga för hans säkerhet. När han pratar med dem får han förklara att han är okej och inte har utsatts för något direkt hot. Själv tycker Rupu att det som hänt är chockerande, men han tar det inte personligt.

– Att några kopior av koranen bränns kommer inte att förstöra islam.

Personligen anser Rupu att yttrandefriheten bör ses över.

– Ett förbud mot att bränna heliga böcker kan vara en utväg, men det handlar snarare om att studera syftet bakom innan tillståndet ges.

Kan du beskriva känslan hos muslimer när koranen bränns?

– Att bränna en vanlig bok och att bränna koranen är två helt olika saker. Varje religion har en helig bok och för religiösa personer betyder heliga skrifter väldigt mycket.

undefined
"Att bränna en vanlig bok och att bränna koranen är två helt olika saker", säger Rupu Asaduzzaman.

När vi frågar Rupu om hur hans familj i Bangladesh ser på Sverige efter det som hänt, säger han att de mest är oroliga för att det ska bildas ett växande kaos runt om i Sverige. De har sagt åt honom att vara försiktig.

– Familjen accepterar inte att yttrandefriheten är så långtgående här. Folk får säga vad de vill, men när det skadar andra anser min familj att regeringen borde göra något åt det.

Vad säger folk i Bangladesh generellt?

– De tycker inte att koranbränningarna är bra. Det handlar inte om just islam eller koranen för dem, det handlar om respekt, säger Rupu.

undefined
Rupu säger att hans familj i Bangladesh är oroliga för hans säkerhet. Han försöker lugna ner dem och säga att allt är under kontroll, men för de i hemlandet är Sveriges säkerhetsbild värre än den i verkligheten, menar Rupu.

Rupu säger att folket i Bangladesh tankar om att besöka Sverige varierar mellan olika åldrar.

– Vissa muslimer tänker att Sverige inte är bra och att svenskar inte accepterar dem. Personer i medelåldern är mer oroliga än unga. Men generellt bland studenter finns inte den oron över att komma hit.

Han har inte följt nyheterna i Bangladesh den senaste tiden, men vet att premiärministern där inte tycker om händelserna med koranbränningar i Sverige.

Tror du att dina vänner i Bangladesh fortfarande skulle vilja komma hit för studier?

– Ja, det är orättvist att bedöma landet baserat på enstaka händelser. Koranbränningen är en grej, men det finns mycket annat som är positivt i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!