Studenten Athir sover och lagar mat med vinterjackan på

I Athirs studentbostad har temperaturen legat på mindre än tjugogradersgränsen i ett tag. "Jag har en vinterjacka på mig när jag är i köket och lagar mat", säger han.

"När jag är i köket och lagar mat så har jag vinterjackan på mig", säger studenten Athir Chitheer.

"När jag är i köket och lagar mat så har jag vinterjackan på mig", säger studenten Athir Chitheer.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-02-08 18:00

För cirka två månader sedan flyttade studenten Athir Chitheer till en studentbostad på adressen Ryds Allé. Efter bara ett par dagar kände han sig tvungen att ringa hyresvärden och klaga på kylan.

– Jag frös så mycket att jag sov med vinterjackan på, säger Athir.

– Det kändes som att jag sov i skogen.

undefined
"Jag har fått köpa ett extra element och ha det på hela tiden", säger Athir.

När han ringde till hyresvärdens akutnummer kom en ordningsvakt. Athir trodde att de skulle skicka någon som kunde undersöka värmeproblemet, men inget blev åtgärdat.

Andra gången han klagade fick han prata direkt med hyresvärden Heimstaden, men samtalet gick inte så bra, tycker studenten.

– Jag ringde för att förklara situationen, men blev bemött på ett otrevligt sätt. De varnade med att jag skulle bli skyldig att betala böter ifall elementet visade sig fungera, säger han.

När vaktmästaren kom kunde inget göras åt saken.

– Han kollade elementet och fönstret, men han sa att det var en gammal byggnad och att det inte fanns så mycket att göra, säger Athir.

I Athirs rum är temperaturen något högre än i övriga delar av boendet. Detta beror på konvektorelementet och den stora tjocka mattan som han har köpt, menar han.

– Jag måste ha det extra elementet på hela tiden. När jag går ut stänger jag av det och då kan det ta ett tag innan rummet blir varmt igen när jag är tillbaka.

Det är inte bara Athir som tycker att det är för kallt. I samma studentkorridor möter vi två andra studenter, den ena har också ett extra element i rummet. Alla är överens om att det är kallt i det gemensamma utrymmet.

undefined
Studenterna Athir och Shahriar Islam visar oss runt i studentkorridoren. Athir kommer från Irak och läser biomedicin medan Shahriar kommer från Bangladesh och läser till elingenjör.

– Man kan inte sitta mer än fem minuter här utan att behöva ha en jacka eller en luvtröja på sig, säger Shahriar Islam.

Rumstermometern på köksbordet visar 18 grader – två grader kallare än riktvärdet i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus.

undefined
Rumstemperaturen i det gemensamma utrymmet ligger på 19 grader som varmast. För kallt, tycker studenterna.

Studenterna tror att kylan orsakas av att det saknas tätningslister vid fönstren i det gemensamma utrymmet.

– När de var här och kollade bytte de bara vattnet i elementen. Det hjälpte inte, säger Athir.

Under perioden som Athir har bott i studentkorridoren har hyresvärden undersökt kylan vid ett tillfälle, som han känner till.

– Hyresvärdar får pengar från staten för att hålla vissa krav, men de har inte gjort någonting.

undefined
Heimstadens kommunikationschef Robin Wilhelmsson menar att hyresvärden har gjort vad de kan för att lösa problemet i Ryd.

Sedan den 1 november 2021 har hyresvärden fått in fem anmälningar om låg temperatur på adressen, enligt Robin Wilhelmsson, kommunikationschef Heimstaden.

– I samtliga fall har vi varit på plats, luftat elementen och fått upp värmen till den nivå de ska ha. I ett av fallen har vi också tätat fönstren på grund av att det drog in kalluft, berättar han i en skriftlig kommentar och fortsätter:

– Självklart ska våra hyresgäster må bra i våra lägenheter och få hjälp när man ber om det. Vi upplever att vi har agerat på de ärenden som kommit in.

Heimstaden menar att studenternas extraelement är en del av problemet.

– Värmesystemet uppfattar att det är tillräckligt varmt och skickar då inte ut tillräckligt med värme till de ordinarie elementen som upplevs som kalla. En lösning är att höja temperaturen i värmesystemet, gå ut med information om detta till hyresgästerna och uppmana dem att plocka bort eventuella element, skriver Wilhelmsson.

– Vi har testat detta tidigare men eftersom hyresgästerna ofta bor så pass kort tid i studentbostaden kommer elelementen snabbt tillbaka så snart det blir väderomslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!