Student ingrep mot datortjuv

Studenten fick plötsligt syn på en ung man som stal hennes dator. Kvinnan lyckades ta tillbaka datorn – och fotografera gärningsmannen.

En ordningsvakt tog denna bild på den åtalade 18-åringen på universitetsområdet.

En ordningsvakt tog denna bild på den åtalade 18-åringen på universitetsområdet.

Foto: Polisen

Linköping2019-05-14 16:00

Händelsen inträffade den 29 april i år i C-huset på universitetsområdet i Linköping. En kvinna satt och studerade och lämnade tillfälligt sin plats för att uppsöka en toalett. Kvinnan, som var medveten om att det tidigare hade skett stölder på universitet, kom tillbaka efter ett par minuter och fick då syn på en 18-åring man som var i färd med att stjäla hennes bärbara dator.

– Jag ser att han plockar undan en dator under jackan som han skymmer och ser att det är en Macbook, säger kvinnan i förhör.

Kvinnan reagerade snabbt. Hon gick raskt i fatt 18-åringen och krävde att få tillbaka sin dator. 18-åringen lämnade tillbaka den utan diskussion. När 18-åringen var på väg att lämna byggnaden kom kvinnan på att hon borde ta en bild på tjuven. Detta lyckades hon med innan 18-åringen hann fly från platsen.

Det visade sig senare att även en ordningsvakt på universitet hade tagit bilder av samme 18-åringen när denne rörde sig i universitetets lokaler.

Några dagar senare lyckades polisen gripa 18-åringen när han befann sig i centrala Linköping.

18-åringen, som sitter häktad, har nu åtalats för stöld. Han nekar till brott.

Polisen har i förhör frågat om 18-åringen varit på universitetsområdet. Svaret blev:

– Jag vet inte, var ligger det? Vad gör man där?

Inför rättegången har åklagaren begärt att 18-åringen vid en fällande dom ska utvisas ur landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!