I köket på Fridtunaskolan äter fritidsbarnen mellanmål. Mjukt och hårt bröd, kokta ägg, pålägg och äpple ligger upplagt och barnen tar för sig. Det är på det hela taget rätt så lugnt.
Inne i köket är det inte riktigt lika lugnt. Personalen har fullt upp. Marita Niklasson skär bröd, Lisa Sahuric paketerar äpplen i påsar och Yvonne Johansson, med penna och papper i högsta hugg, kollar så det som ska finnas verkligen finns.
1 500 portioner skickas
Här i Fridtunaskolans matsal äter drygt 450 barn om dagen. Här lagas 1 500 portioner varje dag som skickas till två andra skolor och femton förskolor.
Bryter strejken ut på måndag blir det tomt i köket. I Linköping är nämligen all personal inom kost- och restaurang uttagna till strejk. Konkret betyder det att varken skolbarn (eller gymnasieungdomar), fritidsbarn eller förskolebarn kan få någon skollunch eller mellanmål. Istället måste alla barn ta med mat som ska räcka för en hel skoldag. Mat som kan ätas kall, eftersom det varken kommer att finnas möjlighet till kylning eller uppvärmning, enligt kommunens presschef Claes Lundqvist.
– Det är visserligen lag på att man på grundskolan ska få skollunch, men det går inte praktiskt ordna, säger han.
I köket på Fridtunaskolan är personalen lite kluven inför situationen. Tjänar vi på att strejka?
Att det drabbar barnen är tråkigt. Men, samtidigt, vad gör man med en löneutveckling som tycks gå mera bakåt än framåt, frågar de sig.
Större lönegap
Kommunal – som är ett kvinnodominerat förbund – har fått se sina löner minska jämfört med industriarbetarna. Enligt Carin Larsson, pressekreterare på Kommunal, är skillnaden nu uppe i tretusen kronor. På förbundet konstateras att de kommunalt anställda har fått det allt sämre, med allt från uppdelade arbetsdagar till större barngrupper och inte minst neddragningar inom äldreomsorgen.
Yvonne Johansson, och hennes kolleger har visserligen inga delade arbetsturer, men löneutvecklingen är inget att skryta med. Efter trettio år tjänar hon 22 000 kr i månaden.
– Jag 57 år och jag kommer inte att ha kommit upp till 25 000 innan jag fyller 65 år, säger hon.
Varken hon eller hennes kolleger anser att kommunals krav på 1 740 kronor är orimligt.
"Ska hitta lösning"
Inom skolorganisationen har man börjat jobba på att få ut information till föräldrar och personal.
Patrik Landström, rektor på Fridtunaskolan, väntar på den informationen innan han sätter igång att planera inför eventuell strejk.
– Men vi ska hitta en lösning som är så bra som möjligt både för barnen och personalen, säger han.
Förutom skolmatspersonal är också vikarieanskaffare och schemaplanerare/samordnare uttagna i strejk i Linköping.
Landstinget kommer också att påverkas. Där rör varslet undersköterskor på sterilenheter.