Den 1 juli görs systemet för färdtjänsttaxorna om i hela Östergötland, efter ett beslut som regionfullmäktige fattade i februari.
I dag kostar en färdtjänstresa lika mycket som en vanlig, rabatterad bussbiljett. Resor upp till 10 kilometer, eller inom Linköpings/Norrköpings stadszon, kostar 18 kronor. Resor på 10–20 kilometer kostar 35 kronor och längre resor 52 kronor.
Regionfullmäktige beslutade att byta till ett system med bara två prisnivåer för färdtjänsten. Resor upp till 25 kilometer ska från 1 juli kosta 35 kronor, över 25 kilometer 50 kronor.
Men regionfullmäktiges beslut gäller bara för resor som passerar en kommungräns. Regionpolitikerna beslutade nämligen också att kommunerna i fortsättningen själva ska sätta taxorna för resor inom respektive kommun.
På onsdagen ska samhällsbyggnadsnämnden i Linköping ta ställning till den kommunala färdtjänstavgiften. Tjänstemannaförslaget går ut på att ha samma taxa som regionen, vilket alltså innebär 35 kronor för den billigaste resan. Motivet är bland annat att systemet ska bli lättöverskådligt och enhetligt i hela länet.
Förvaltningen konstaterar också att taxorna i Linköping – och hela Östergötland – ligger lägre än i övriga landet. Den billigaste resan i Jönköping kostar till exempel 32 kronor, i Uppsala 40 och i Stockholm 82 kronor.
Men inför mötet lanserar nu den styrande Alliansen ett annat förslag: 26 kronor upp till 25 kilometer och 52 kronor därutöver.
– Vi tycker att hoppet från 18 till 35 kronor är för stort för dem som gör korta resor. Det blir ju nästan en fördubbling. En höjning till 26 kronor tycker vi är rimligt, för räckvidden ökar ju samtidigt – 25 kilometer innebär att man når stora delar av kommunen, säger Muharrem Demirok (C).
Nämndens vice ordförande Mari Hultgren (S) är starkt kritisk till båda förslagen. S kräver att färdtjänsttaxan även fortsättningsvis ska följa prissättningen för den allmänna kollektivtrafiken, med 18 kronor för resorna inom staden.
– De som beviljats färdtjänst har funktionshinder som gör att de inte kan resa på annat sätt. Det här handlar om människovärde och rätten att inte bli diskriminerad, säger Hultgren.
Frågan om taxorna ska slutligen avgöras i kommunfullmäktige. Beslutet gäller bara enkelbiljetter – månadskort och årskort kommer att fungera som idag. Däremot försvinner dygnsbiljetterna för färdtjänstresenärer.