Det säger Marie Newberry vars son Anders går på Atlasskolan.
Det är öppet hus på Fridtunaskolan som tillhör T1-skolorna. Den sista i raden som kommunen har ordnat för att underlätta skolval för de elever som måste byta skola på grund av nedläggningar. Marie Newberry är en av många föräldrar från Atlasskolan som har kommit för att kolla läget på den nybyggda stora Fridtunaskolan. Dagen innan organiserades öppet hus på åtta skolor och hon hann besöka Kungsbergsskolan F-6.
Båda skolorna ligger centralt och är aktuella för en hel del av Atlasskolans föräldrar.
– Fridtunaskolan har fina och trevliga klassrum, men det hade också Kungsbergsskolan. Det finns nästan ingen skillnad inne i skolorna, men Kungsbergsskolans lokaler ryms i baracker och det var inte så snyggt, säger Marie Newberry.
Rektor Gudrun Werner fanns på plats för att guida "besökarna", berätta om T1-skolorna och svara på föräldrarnas frågor. Och många föräldrar hade frågor, bland annat om den kommande språkundervisningen eftersom Atlasskolan var Linköpings enda språkskola och alla barn kunde läsa flera språk redan från årskurs ett.
– Vi hade valt Atlasskolan för att det var en språkskola. Att fortsätta läsa flera språk blir svårt, men barnen har börjat tycka att det är lite spännande att gå i en ny skola, säger Maren Ellqvist, som har tre barn på Atlasskolan.
Den första chocken efter beskedet om skolnedläggningen har lagt sig och Maren Ellqvist är nu inriktad på att ta reda på så mycket som möjligt om barnens nya skola. För hennes barns del blir det Fridtunaskolan eftersom de bor bara några hundra meter därifrån. Och hennes man jobbar i byggnaden bredvid skolan.
– Vi vuxna är alltid mer rädda för hur våra barn ska få det än barnen själva. Jag är fortfarande upprörd över att allt gick så fort och att ingen har frågat barnen om deras åsikt, men det är dags att gå vidare, säger Maren Ellqvist.
Daniel Axehill är en annan förälder som är på plats. Att hinna besöka öppet hus på de skolor som är aktuella för hans två barn har varit stressigt. Ekkälleskolan ligger närmast Atlasskolan men han ser både nackdelar och fördelar med var och en av de aktuella skolorna.
– Ekkälleskolan ska inrätta en ny klass i årskurs 4 och en i årskurs 5. Samtidigt finns det inga platser i årskurs ett. Det borde vara mer naturligt att öppna nya klasser för lågstadieelever som är i större behov av en skola i närheten än de äldre eleverna. Men det största problemet är att syskon kan hamna på skolor som är långt från varandra. Har man otur kan syskonen hamna på skolor som ligger åt olika riktningar. Vi har inte fått några garantier att man ska försöka se till att undvika detta. Det här är inget vanligt skolval. I ett normalt skolval finns det många fler platser på skolorna än i det här, säger Daniel Axehill som ändå hoppas att allt ska ordna sig till slut.
Fler av de föräldrar som Corren har pratat med undrade varför de nybyggda skolorna inte hade fler platser, särskilt med tanke på att de byggdes när kommunen trodde på att betydligt fler barn skulle sitta i skolbänkarna.
– I Kungsbergsskolan F-6 hänger en bild på skolans stora gräsmatta, sonen blev så glad över den gräsmattan. För oss blir skolvalet lätt, säger Marie Newberry.