Förhandlingarna mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och Kommunal om ett nytt kollektivavtal har strandat och därför varslar Kommunal om stridsåtgärder.
På tre arbetsplatser inom Linköpings kommun kan det införas blockad mot all verksamhet: Kost- och restaurangenheten på Anders Ljungstedts gymnasium, på Kulturhuset Agora och på Linköping Arena.
Varslen innefattar också en nyanställningsblockad och blockad mot allt mer- och övertidsarbete inom Kommunals avtalsområde på vård- och omsorgsförvaltningen.
Kommunal i Linköping har under tisdagen besökt arbetsplatsen på Anders Ljungstedts gymnasium där medarbetare kan tas ut i strejk.
– Förhandlingarna förs centralt. Vi på lokalnivå gör förberedelsearbetet inför strejk, om den blir av. Vi träffar våra medlemmar, pratar om vad en strejk innebär, informerar om konfliktersättning och om andra frågor. Vi har också frågat de två andra arbetsplatserna om de vill få besök från Kommunal och vi väntar på svar, säger Therese Waller, ordförande i Kommunal, Linköping.
I köket på Anders Ljungstedts gymnasium lagas cirka 1 800 matportioner varje dag, varav 1 100 levereras till äldreomsorgen. Det är alltså inte bara elever och skolpersonal som kan bli drabbade om verksamheten i köket och restaurangen blockeras.
Hur reagerar medlemmarna på Kommunals varsel om strejk?
– På Anders Ljungstedts gymnasium var de överraskade och de hade många frågor. Våra medlemmar vill kämpa för sina arbetsvillkor, men de är också oroliga för hur de äldre, elever och deras andra kunder kan drabbas av en strejk. Det är en fin egenskap, säger hon.
Therese Waller menar att det är oerhört viktigt att ha en plan för vad man ska göra om det blir en strejk, även om hon hoppas att parterna ska komma överens om ett nytt kollektivavtal.
– Kommunal vill ha ordning och reda när det gäller löner och utbetalningar av löner. Frågan om dygnsvilan måste lösas på ett bättre sätt, många av våra medlemmar inom LSS och räddningstjänsten har fått mycket sämre schema.
Är inte dygnsvilan en EU-fråga?
– Ja, men SKR och Kommunal kan tillsammans ansöka om dispens, säger Therese Waller.
Kommunens förvaltningar jobbar för fullt för att klargöra vilka åtgärder de ska vidta, enligt Frida Andersson, förhandlingschef i Linköpings kommun.
– Ingen ska bli utan mat, det vill jag poängtera. Just nu kartlägger vi vilka verksamheter kan drabbas så att vi kan planera om. Även om det blir strejk kan de medarbetare som inte är med i Kommunal jobba och upprätthålla en viss kapacitet i köket. Vi kan också köpa upp mat från ett annat håll. Då kan maten kanske bli lite enklare, men det viktigaste är att ingen blir utan mat, säger Frida Andersson.
Enligt henne tittar kommunen på olika lösningar, men man hoppas att parterna ska komma överens innan det blir strejk.
Mjölby och Åtvidabergs kommun kan också drabbas av Kommunals varsel om stridsåtgärder.
Det är sophanterare och chaufförer på Hjule återvinningscentral i Mjölby samt lokalvårdare och måltidsbiträde på Mjölby kommuns enhet lokalvård som varslas om strejk.
Varslet om strejk i Åtvidabergs kommun innebär att facket stoppar allt arbete inom lokalvården och kostenheten. Om strejken blir verklighet betyder det att all lokalvård i offentliga lokaler och verksamheter inte kommer att utföras, och kommunens kostenhet kommer inte att kunna leverera mat.