Den så kallade fredspliktsinvändningen bygger på att parterna enligt avtal inte får vidta stridsåtgärder så länge kollektivavtalet gäller. Det centrala avtalet gick ut 31 mars men parterna har olika åsikter om tolkningen. Det betyder att strejken skjuts upp i väntan på att Arbetsdomstolen beslutat om huruvida Almegas fredspliktsinvändning är korrekt. Under tiden fortsätter förhandlingarna.
– Vi planerade för att inleda strejk klockan tolv på måndag. Men nu inväntar vi AD:s beslut och vi tror inte att det kommer på måndag, säger Malin Engström på Unionen.
Unionen (och Sveriges Ingenjörer) har varslat 20 arbetsplatser i länet, och 250 personer berörs inom en rad olika områden. Ett stort antal arbetsplatser inom tjänstesektorn i Sverige hotas av strejken. Däribland Telia, Sveriges television och bilbesiktningen, som får direkt effekt på tredje person. Bakgrunden till konflikten är att man kräver flexpension – en förstärkt tjänstepension och en förstärkt möjlighet att gå ner i tid. Man anser att arbetsgivarorganisationen Almega inte ger medlemmar inom tjänstesektorn lika grundförutsättningar till en bra pension.
– De flesta andra arbetsgivarorganisationer har flexpension i avtalet. Vi lever längre, arbetar längre och då är det viktigt att också kunna ha möjlighet att gå ner i tid, säger Malin Engström.
På Svensk bilprovning i Linköping och Norrköping har man förberett sig och undersökt vad strejken skulle innebära för verksamheten:
– Vi får en kapacitet på maximalt tio procent om strejken träder i kraft. Enligt lag måste vi prioritera räddningsfordon och liknande samhällsviktiga fordon. På privatfordonssidan får vi sannolikt prioritera fordon med körförbud, säger Tomas Karlsson, områdeschef.