I höstas lämnade universitetet in en anmälan till Statens ansvarsnämnd. Det gällde en professor som i mars förra året reste utomlands utan att meddela varken arbetsgivare eller kollegor.
Under tre månader gjorde sig mannen, enligt anmälan, "mer och mer okontaktbar" och hörde endast av sig till arbetsgivaren vid ett tillfälle i mitten av juli. Till sist polisanmäldes professorn som försvunnen vilket ledde till att han spårades upp av europeisk polis.
När professorn förstod att han var saknad svarade ha slutligen på de mejl universitetet skickat för att försökt få kontakt. I slutet av augusti infann han sig på arbetsplatsen. Universitetet hade då sökt honom vid över 30 tillfällen utan att få tag i honom.
Statens ansvarsnämnd har nu beslutat att universitetet har rätt att avskeda mannen.
Själv menar professorn att beslutet är förhastat och orättvist. Anklagelsen om att han vägrat arbeta är falsk, menar han. Det framgår av Statens ansvarsnämnds utredning. Professorn säger att han av olika skäl gick in en så djup depression under våren 2020 att han saknade förmåga att kontakta arbetsgivaren eller någon annan. Bland annat menar han att han påverkades starkt av covid-19-pandemin.
Mannens bostad i Kina ligger väldigt nära Wuhan, där covid-19-utbrottet började. Vänner och släktingar till mannen smittades och avled tidigt under pandemin. Information på engelska om pandemin var bristfällig i Sverige och det svenska sättet att hantera pandemin annorlunda jämfört med resten av världen gjorde att professorn drabbades av panik och reste utomlands.
Under hösten blev professorn inlagd på sjukhus för sin depression och är än i dag sjukskriven.
Professorn menar också att en bakomliggande orsak till hans depression var en dålig arbetsmiljö på enheten han arbetade på.
Statens ansvarsnämnd menar dock att sjukskrivningen först skett efter den period som professorn uteblivit från arbetet. Läkarintyget ger mycket svagt stöd för att mannen skulle ha varit så svårt sjuk under våren att han inte kunnat arbetat eller kontaktat sin arbetsgivare, skriver nämnden.
Professorns frånvaro fick även negativa konsekvenser för universitet, slår nämnden fast.
Sammanfattningsvis menar nämnden att mannen grovt åsidosatt sina skyldigheter mot sin arbetsgivare. Det finns därmed grund för avskedande, skriver nämnden i sitt beslut.
Redaktionen har försökt att nå professorn utan resultat.