Under året ska bygg- och miljönämnden jobba extra med fokus på det man kallar allmänhetens tillgång till strandområden på allmän plats. Orsaken enligt nämndens ordförande Gunnar Gustafsson (MP), är att det då och då kommer till nämndens kännedom att husägare ibland är lite väl vidlyftiga med begreppet "egen tomt".
– Ja, vi befarar att det finns villaägare som utökat sin mark på ett sådant sätt att andra människor upplever marken som privat och undviker att vistas där, säger han.
Det kan handla om allt från tillsynes oskyldig gräsklippning eller ansning av en strandremsa, till mer ogenerad plantering av växter eller placering av utemöbler.
Jobbet är angeläget men kommer, enligt Gustafsson att ta tid.
Att man inte kan plantera hur som helst eller sätta ut möbler eller annat som indikerar privat område, är nog de flesta ganska medvetna om. Men det rör faktiskt också ansning och gräsklippning. Hur ovårdat ett område än kan te sig.
Varför då, är det för vildvuxet kommer ingen ner till vattnet ändå?
– Man kan göra olika sorters inverkan och hur det ser ut på vissa ställen kan vara en fråga om naturliv. Var och en kan inte få bestämma vilken åtgärd som just den person vill vidta utanför den egna tomten.
Det behöver självfallet inte bara handla om sjönära utan alla områden där enskildas tilltag kan försämra för allmänheten att vistas just där.
Blir någon påkommen – i den här första granskningen – med att ha tilldelat sig själv ett sjönära läge får nog hen räkna med att återställa allt till hur det såg ut före intrånget.