Stort utbrott av fågelinfluensa på gård i Linköping

Ett utbrott av fågelinfluensa har upptäckts på en gård i trakten kring Gammalkil utanför Linköping. På anläggningen finns 14 000 ekologiska slaktkycklingar som samtliga har avlivats.

Foto: Mostphotos

Linköping2021-02-25 11:22

Utbrottet upptäcktes, enligt Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, sedan man konstaterat en ökad dödlighet i besättningen på gården.

– Provtagningar visade att det rörde sig om fågelinfluensa, säger han.

Enligt Pernilla Stridh, veterinär på länsstyrelsen i Östergötland, har samtliga 14 000 kycklingar avlivats, ett arbete som genomfördes under torsdagsmorgonen.

– De kommer nu att transporteras till en destruktionsanläggning i Värmland, säger hon.

Jordbruksverket har upprättat restriktionsområden på tio kilometer runt den aktuella anläggningen med särskilda regler för fjäderfäanläggningar och folk som till exempel har så kallade hobbyhöns.

– Det är skyddsnivå 3 som gäller vilket innebär att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar, förklarar Pernilla Stridh.

Restriktionsområdet runt platsen omfattar bland annat Skeda Udde, Mantorp och Vikingstad.

Hur länge begränsningarna kommer att gälla är oklart, men enligt Håkan Henrikson kan det dröja någon månad innan Jordbruksverket tar ett beslut om att de ska lättas.

– Vi får se hur det här utvecklas. Det kan också ta flera månader innan produktionen av slaktkycklingar kan komma igång igen. Anläggningen måste saneras innan det kan bli aktuellt.

Vi har varit i kontakt med ägaren som förklarar att han inte vill kommentera utbrottet, utan hänvisar till att den fortsatta kommunikationen tills vidare måste gå genom Jordbruksverket.

Pernilla Stridh uppger att ärendet i Gammalkil är det sjunde konstaterade utbrottet i Sverige under nuvarande vintersäsong och att det tillsammans med övriga ingår i det som klassas som det största någonsin i landet.

– Det har förekommit flera fall av fågelinfluensa på senare tid. Tidigare i år drabbades en gård utanför Kalmar där 1,3 miljoner värphöns avlivades sedan de hade smittats. Vi har också sett samma trend i övriga Europa. Situationen är bekymmersam, säger Håkan Henrikson som berättar att smittan som spårats på den aktuella gården i Gammalkil är av varianten H5N8.

Enligt Jordbruksverket kan vissa varianter av fågelinfluensa smitta till människor.

På sin hemsida ger myndigheten följande information:

"H5N8, som nu sprids bland tama och vilda fåglar i Europa har inte setts hos människa och risken att människor ska smittas bedöms som näst intill obefintlig".      
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!