Stort tillslag i länet – åtta personer gripna

Ekobrottsmyndigheten i Linköping har genomfört ett större tillslag i Linköping. Åtta personer har gripits.

Anhållna. Åtta personer satt på torsdagen anhållna för grova skattebrott.

Anhållna. Åtta personer satt på torsdagen anhållna för grova skattebrott.

Foto: Arkivbild

Linköping2018-02-15 12:01

Vid 06-tiden i tisdags slog polisen till samtidigt mot flera adresser i Linköping och kringliggande orter. Sju personer greps. Tillslaget skedde efter en längre tids utredande.

– Gripandena gick lugnt tillväga. Polisen gjorde även husrannsakningar i flera lokaler och bilar. Datorer och mobiltelefoner togs i beslag, säger kammaråklagare Anna Lander vid Ekobrottsmyndigheten.

Vid lunchtid på onsdagen greps ytterligare en person.

- Det var en person som vi inte lyckades få tag i på tisdagen.

Sammanlagt satt på torsdagen åtta personer – såväl män som kvinnor – anhållna. De uppges ha kopplingar till två bolag inom byggbranschen. Misstankarna rör bland annat grova skattebrott genom svart arbetskraft och osanna fakturor. Brottsligheten ska ha pågått mellan 2015 och 2017.

– Vi kan konstatera att tillslaget har gått enligt plan då samtliga åtta personer som varit anhållna i sin frånvaro nu är frihetsberövade. Det handlar om grova organiserade ekobrott med ett totalt skatteundandragande om cirka 7,4 miljoner kronor, säger Anna Lander i en kommentar.

Åklagaren fortsätter:

– Det som nu händer är att de beslag som har gjorts i samband med husrannsakningarna ska gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevisning. Det kommer också att hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade. Innan fredag klockan 12.00 måste jag ta ställning till om någon eller några av de personer som sitter anhållna ska begäras häktade.

Enligt åklagaren var även representanter för Kronofogden med vid tillslagen i tisdags. De tog värdeföremål i beslag för att täcka skulder som de misstänkta uppges ha.

– Vi misstänker att pengar har förts utomlands, säger Anna Lander som inte vill uppge om de anhållna personerna erkänner eller förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!