Stort intresse för högskoleprovet

I dag skrev närmare 3 100 personer högskoleprovet i Östergötland, en ökning med 18 procent från förra hösten. Andelen kvinnor är större men fortfarande får män bättre resultat.

Foto: Tord Olsson

Linköping2013-10-26 15:20

Bara på Linköpings universitet skrev 1734 personer provet. Den fortsatt höga arbetslösheten bland ungdomar gör att fler vill söka till högskolan, vilket även gör att antalet anmälningar till högskoleprovet ökar.

– Många unga behöver en examen för att komma vidare i arbetslivet. För de som har dåliga gymnasiebetyg är det här den stora chansen, närmare 30 procent kommer in på sitt resultat från provet, säger Marie Orest, ansvarig för högskoleprovet i Östergötland.

Ger fler alternativ

Corren besökte de stora skrivsalarna i Terrahuset på LiU. Under de korta pauserna går de allra flesta ut i höstvädret för att få sig lite frisk luft. Närmare åtta av tio som skriver provet är under 24 år, och många gör sitt första försök. En av dem är Nima Fanni från Linköping, som minst sagt är målinriktad. Han är bara 18 år gammal och går sista året på gymnasiet.

– Jag vill ha fler alternativ när jag söker till universitet senare. Helst vill jag läsa till läkare som min storasyster eller dataingenjör som min pappa.

För att kunna bli läkare krävs en riktig topprestation denna dag. De som antogs till programmet på LiU under hösten hade fått 1.75. Men Nima Fanni är inte nervös, han har förberett sig genom att skriva gamla prov.

– Jag kan inte göra mer än mitt bästa. Det som känns svårast är ordförståelsen.

Oklara könsskillnader

Det ger honom kanske en fördel. För två år sedan gjordes nämligen provet om så att det blev mer matematik och färre ord och texter.

Tanken var att det skulle rätta till det faktum att män historiskt sett haft ett högre snittresultat. Eftersom det nya provet ligger närmre skolmatematiken förväntades kvinnor gynnas eftersom de ofta har bättre betyg i ämnet. Men det blev tvärt om, skillnaden ökade från omkring sex till nio poäng.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Det kan handla om vilka som skriver provet, vilket betyg de har med sig från skolan. Det kan också vara så att män skriver provet fler gånger, vilket gör att deras resultat förbättras, säger Marie Orest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om