Stort intresse för att få unga ekar till ärrade veteraner

Hittills har 240 yngre ekar i Tinnerö eklandskap i Linköping "veteraniserats". Ytterligare ett 60-tal träd står på tur att göras till ärrade krigsveteraner innan projektet avslutas nästa år.

Tinnerö eklandskap

Tinnerö eklandskap

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2014-10-03 11:32

Metoder för att få unga träd att snabbare utveckla livsmiljöer som annars bara finns på gamla ekar har väckt stort intresse bland både arborister och naturvårdare på olika myndigheter i landet. Nyligen höll trädexperten Vikki Bengsson från konsultföretaget Pronatura en kurs med ett 20-tal deltagare i Tinnerö. Intresset blev så stort att hon till och med fått sätta deltagare på väntelista till nästa år.

– Veteraniseringen har väckt stort intresse bland många markägare, vilket gör att arborister har behov av att lära sig hur det går till så att de kan ta sådana uppdrag. Men även folk från länsstyrelser och Skogsstyrelsen vill ha mer kunskap om metoderna, säger Vikki Bengtsson.

Gamla utan arvtagare

I Tinnerö eklandskap finns ett stort antal unga ekar och många som är mycket gamla – men nästan inga alls som är "halvgamla". Det blir ett problem den dag de gamla träden dör utan att ha några arvtagare som kan ta över rollen som livsmiljö för kräsna skalbaggar och lavar som kräver minst 200-åriga ekar.

Veteranisering handlar om att "bråka" med unga ekar för att göra dem till ärrade krigsveteraner, som i förtid kan överlappa tidsglappen till de riktigt gamla ekarna. Om försöket inte lyckas riskerar läderbaggar, gammelekslav och många andra arter att dö ut från Tinnerö för att det plötsligt inte finns några lämpliga miljöer för dem längre.

"Bråkar" med unga ekar

Arboristernas jobb går i vanliga fall ut på att rädda träd så att de kan leva så länge som möjligt. Här ska de i stället "misshandla" träden så att de hoppar över några generationer. De sågar bort grenar, gör hål i träden, ringbarkar toppar och bankar på stammarna – allt för att snabba på de processer som ger träden rötskador. Effekterna kommer inte omgående utan åtgärderna är långsiktiga.

– Vi kan redan se att fåglar använder de hackspetthål vi gjort, men oftast tar det 15-20 år innan åtgärderna ger resultat. I en del fall kan det säkert dröja ännu längre, säger Vikki Bengtsson.

Internationellt försök

Veteraniseringen av ekar i Tinnerö eklandskap ingår i ett internationellt försöksprojekt tillsammans med ytterligare cirka femton områden i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om