– Det stora arbetet blir att studera predatorerna, det vill säga vilka andra arter som tar ägg, ungar och vuxna rödspovar, säger Olof Hjelm som är ordförande i Linköpings fågelklubb.
Rödspoven har efter ett antal framgångsrika år i Svartåmynningens naturreservat utanför Linköping plötsligt minskat i antal och 2021 var fjärde året i rad som det inte kom några ungar på vingarna.
– Jag är både besviken och förvånad. Förutsättningarna inför årets häckning såg bra ut med lagom högt vattenstånd och flera par som hävdade revir, säger Olof Hjelm.
Samtalen med länsstyrelsen går trögt och fågelklubben räknar nu med att ta saken i egna händer från och med nästa år, närmare 100 000 kr har beviljats i så kallat LONA-bidrag. Förutom predationsstudier innefattar projektet också en närmare titt på framgångsrika metoder på exempelvis Öland som gjort att rödspoven ökat där.
Dessutom är tanken att ta ett rejält omtag kring rödspovens dag som arrangeras varje vår.
– Det ska bli kul och intressant att själva ta fram material kring det här, säger Olof Hjelm.
Rödspoven är en av Sveriges mest sällsynta vadarfåglar och har sin nordligaste utpost i Svartåmynningens naturreservat. Ingen vet exakt varför arten inte klarar att få ut några ungar längre, men predation från exempelvis räv och kråka anges som en trolig orsak. Likaså verkar Roxens låga vattenstånd vara ett stort problem.