Det säger Tor Andersson, tf barn- och ungdomschef i Linköpings kommun.
Det betyder att omkring 30 frånvarotillfällen denna vanliga dag mitt i veckan – fick lösas på något annat sätt.
– I värsta fall måste lektionen ställas in. I de allra flesta fallen löser man det med att annan personal, lärare, går in och tar ett extra pass.
Linköping utreder just nu vikariehanteringen och ett förslag väntas till nämnden före sommaren. Sandra Wahlström, ombudsman på Lärarförbundet i Linköping, anser att vikariebristen är ett stort problem.
– Det är kris och katastrof hela tiden. Vi behöver öka grundbemanningen för att klara det här bättre. Vi har svårt att se hur ett bemanningsföretag skulle göra det här bättre. Det finns helt enkelt för få lärare. Vi tror också att det är bättre att satsa offentliga medel direkt i verksamheten, säger hon.
Inför 2014 förändrade Linköpings kommun kraven för vikariernas kompetens och i dag har man en vikariebank med cirka 570 vikarier:
– Vi sänkte kraven ganska rejält. Tidigare krävde vi ett visst antal terminer på lärarutbildningen. Det inser man snart att det begränsar urvalet. Vi tror att studenter på ett civilingenjörsprogram mycket väl kan gå in och ta ett vikariepass i matematik, exempelvis. Men vi kräver inte längre universitetsutbildning. Däremot tar vi inte in vem som helst. Vi gör intervjuer och kollar upp personerna.
Det liknar de krav som bemanningsföretaget Lärarförmedlarna ställer. Tor Andersson har följt utvecklingen med bemanningsföretagens annonsering i området. Han säger dock att man ännu inte haft någon kontakt med något företag.
– Det är svårt att säga vad vi skulle vinna med ett bemanningsföretag. På kort sikt är det bra men på längre sikt vill vi att lärarna ska vara en del av vår verksamhet. Vi vill ha kontroll på rekryteringen av vår personal för att behålla kontinuiteten, och för att säkerställa att vi har personal som trivs och mår bra i vår egen organisation. Inom de närmaste tio åren beräknas behovet av lärare öka astronomiskt. Cirka 65 000 lärare behövs i landet.
– Vi börjar känna av det behovet, säger Tor Andersson.
Stockholms stad har avtal med fem olika bemanningsföretag, med ett avropssystem där företagen prioriteras efter hur de rankats i upphandlingarna. Lärarförmedlarna är ett av dem.
– Vi har inga egna vikariepooler utan använder bemanningsföretagen. Men i förhållande till vår stora volym så använder vi dem i relativt liten omfattning, säger Astrid Nordenfeldt, personalchef på utbildningsförvaltningen i Stockholm .
Hon ser flera fördelar med bemanningsföretagen.
– Vi har använt det här systemet länge. Vi får tag på den personal vi behöver. I det dagliga arbetet sköts det här av våra rektorer. Men vi har inte sett några klagomål, säger hon.