Av sex ansökande universitet fanns tre kvar när Socialstyrelsen tog hjälp av internationella experter för att bedöma ansökningarna. De fastnade för Linköpings universitet, som därmed slog ut universiteten i Stockholm och Uppsala.
Socialstyrelsen har anammat expertgruppens bedömning att Linköpings universitet har en "tydlig och genomförbar verksamhetsplan och en unik sammanhållen identitet för det nationella kunskapscentrumet."
– Kul, det här har vi väntat på länge. Frågan om ett nationellt kunskapscentrum har varit aktuell under många år och det här är det tredje eller fjärde förslaget under årens lopp som bedöms så nu är det dags, säger Carl Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin på universitetet i Linköping.
Han påpekar att Linköping har en lång tradition att forska och arbeta med barn som utsatts för misshandel och sexuella övergrepp alltsedan BUP Elefanten startade här 1995. För några år sedan tillkom även Barnahusen där barn som utsatts för våldsbrott intervjuas.
– Vi har en lång tradition på det här området som nu bär frukt. Det handlar inte bara om forskning utan vi arbetar också med mycket kontakter med barn och föräldrar, säger han.
Sedan Socialstyrelsen nu kommit med sin rekommendation att Linköping är bäst lämpat att ta hand om ett nationellt kunskapscentrum om våld och andra övergrepp mot barn ska regeringen bereda frågan och fatta sitt beslut. Arbetsnamnet för det är "Barnafrid". Redan nu är det sagt att verksamheten kommer att tilldelas 5 miljoner kronor årligen under tre år och därefter utvärderas.
– Förhoppningsvis avger regeringen sitt beslut under våren så att vi kan vara igång under senhösten eller troligare i början av 2016. Vi kommer att behöva både anställa folk och hitta lokaler till kunskapscentrumet, säger Carl Göran Svedin.