Den varningen ger kommunens ekologiske konsult Jan Måreby i en delredovisning av större vattensalamanderns livsmiljöer i det område som berörs av Vallastaden.
Större vattensalamander är ett fridlyst groddjur som EU ger ett starkt skydd via art- och habitatdirektivet. Däremot är arten inte längre rödlistad i Sverige.
I samband med tillkomsten av nya räddningsstationen i Kallerstad satsade Linköping 700 000 kronor på murar vid Halvdans väg plus två faunatunnlar under den för att dessa groddjurr inte ska bli trafikoffer när de vandrar mellan dammar och landmiljöer. Även vid utbyggnaden av den nya delen av länsvägen vid Edsberga i Linköpings södra utkant krävde länsstyrelsen åtgärder för större vattensalamanderns skull.
Under våren ska Jan Måreby inventera Vallastadens område för att ta reda på i vilka dammar större vattensalamander uppehåller sig under yngelperioden, hur stor population det handlar om, hur de rör sig i området och var de övervintrar. En slutrapport väntas före sommaren.
Magnus Hultegård, som är projektledare för kommunens detaljplaner för Vallastaden, bekräftar att dammarna vid Campushallen kommer att försvinna.
– Tanken är att Vallastaden ska knytas ihop med universitetsområdet med hjälp av torg och bebyggelse där dammarna vid friidrottsanläggningen ligger och då behöver vi lägga igen dem, säger han.
Ett besked om större vattensalamanderns existens i dessa dammar fick han i november från länsstyrelsen.
Kommer byggplanerna att få ändras för att klara större vattensalamanderns överlevnad?
– Nej, vi kommer att begära dispens hos länsstyrelsen med förslag om hur vi kan kompensera arten med andra dammar eller genom att utvidga dammar som finns i parkmiljön för där ska inget röras, säger Magnus Hultengård.
Vallastaden delas upp i två detaljplaner. Den första beräknas bli antagen under sommaren. Den andra, som innehåller den del där dammarna vid Campushallen ligger, väntas kunna antas under hösten.