– Vi fick så pass positiv respons efter förra årets firande, både glada telefonsamtal och mejl, att vi tog fasta på det vi gjorde i fjol och har försökt fortsätta med samma festliga tilltal den här gången, säger Linköping kommuns kultur- och fritidschef Karin Semberg.
Akustisk inledningHon påpekar att tillställningen är till för alla åldrar.
– Tanken är att hela familjen ska trivas samtidigt som det ska vara feststämning och kvalité på det som visas upp, säger Karin Semberg.
Två musikaliska framträdanden, visning av bildkollage, nyårstal och den årliga ljusshowen är vad som står på Borggårdens agenda under nyårsaftonen. Klockan 17 startar firandet då Kisakillen Fredrik ”Frallan” Jonsson äntrar scenen.
– Det måste vara publikrekord som är mina förväntningar, hehe. Visst ska det bli kul och jag har förstått att det är ett omtyckt evenemang, men jag håller ingen spelning högre eller lägre än någon annan, säger den Springsteen-inspirerade musikern och fortsätter:
– Men fem tusen personer har jag nog aldrig spelat inför, åtminstone inte samtidigt.
Så många besökare gästade nämligen nyårsfirandet i fjol.
– Förra året kom säkert fem- till sextusen personer och vi hoppas så klart på att det ökar för varje år, säger Karin Semberg.
Det som kanske är den största lockelsen är ljusshowen, som i år kallas för ”Forza Linköping”.
– Namnet har en del med damernas fotbolls-EM i sommar att göra. Sen kan jag även säga att vi kommer känna igen oss i de projicerade bilderna på slottsväggen och att även ljudet kommer vara en liten överraskning. Mer kan jag nog inte avslöja, säger Lotta Johansson som är stadsträdgårdsmästare och ansvarig för ljusshowen.
Drygt 20 poliserEvenemanget kom till för fyra år sedan då kommunen upphörde med att skjuta raketer på nyårsaftnar, efter att fullmäktige beslutat om att förbjuda fyrverkerier helt i stadskärnan.
Stefan Klingstedt, stationsbefäl på Linköpingspolisen, menar dock att förbudet inte haft önskad effekt.
– Det brukar samlas mycket ungdomar vid Kungsträdgården och Trädgårdsföreningen, och jag vet att kommunen tidigare år har försökt anordna tillställningarna längre ner mot ån.
Varför?
– För att det är Domkyrkan som är den springande punkten. Skulle man få in en raket genom en lucka i kyrktornet så är det ju godnatt. Därför kommer det finnas kyrkvakter där i år också.
Hur mycket bidrar fyrverkeriförbudet?
– Föga. Vi på polisen kan ju inte vara överallt och förhindra allt smällande, men om vi ser att det sticker upp raketer ur väskan hos minderåriga så ber vi dem självklart slänga det.
Inga större konsekvenser än så?
– Det kan givetvis rendera en anmälan. Det är ett brott mot ordningslagen och om personen dessutom är minderårig kan han inte ha skaffat pyrotekniken på ett lagligt sätt.
Stefan Klingstedt är en av de 20 till 25 poliser som kommer arbeta i Linköping på nyårsaftonsnatten, och det finns en sak som han särskilt vill poängtera:
– Föräldrar ska ta sitt ansvar om de vet med sig att de har telningar ute på stan. En sån här kväll måste man ha full koll på sina barn.