21-åring körde om ledig polis på fel sida

Den 21-årige föraren körde om en ledig polisman på fel sida. Nu har han dömts för en rad brott.

Linköping2024-10-10 14:00

Det var den 26 oktober förra året som en ledig trafikpolis körde bil på E4 i höjd med Linköping. Plötsligt blev han omkörd av en svart skåpbil. Omkörningen skedde till höger om polismannens bil. 

Polismannen kontaktade polisens regionledningscentral och blev beordrad att följa efter skåpbilen. Polismannen noterade att skåpbilen höll en hastighet av 144 kilometer i timmen. Han såg även att föraren av skåpbilen inte anpassade avståndet till framförvarande fordon. Föraren struntade även i att använde blinkers när han gjorde ett körfältsbyte. 

Polisen stoppade den 21-årige föraren – som i förhör medgav att han körde skåpbilen. Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade han dock till brott och påstod att ha endast hade suttit med som passagerare i skåpbilen. Han ville inte namnge vem som skulle ha kört fordonet. Han påstod även att de hade blivit förföljda av en annan bil. 

Tingsrätten tror inte på 21-åringens förklaringar. "Tingsrätten gör bedömningen att hans berättelse är vag och framstår som en efterhandskonstruktion som kan lämnas utan avseende", skriver domstolen i domen. 

21-åringen döms för tre fall av brott mot trafikförordningen samt hastighetsöverträdelse. Straffet blev 5 350 kronor i böter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!