På många av förskolorna har brister nu upptäckts som myndigheten kritiserade redan 2011 men som alltså inte åtgärdats sedan dess.
Kontroll av livsmedelshantering och hygien i skol- och förskoleköken är rutin för miljökontorets inspektörer men miljökontoret har också fått direktiv av politikerna att under 2013 särskilt arbeta med barns och ungdomars perspektiv för ögonen.
Nu pågår en granskning av köken i Linköpings förskolor och ett flertal kök får anmärkningar.
Bristande rutinerCorren har tagit del av flera inspektionsprotokoll som visar att personalen som arbetar i köken inte känner till enhetens egna rutiner för hur livsmedel ska hanteras och hygienen ska säkras.
I flera kök har inspektörerna upptäckt personal som inte använder hårnät då de hanterar öppnade förpackningar livsmedel, för höga temperaturer i kylar och frysar och mat som förvaras utan märkning med datum eller innehåll.
Prylar i vägenPå flera ställen förvarades prylar i vägen för tvålpumpar och tvättställ, bland annat var en tvålpump överhängd med ett förkläde och soppåsar förvarades ovanpå pappershanddukar avsedda för personalen att torka händerna på efter handtvätt.
Sådan belamring gillas inte av miljökontorets inspektörer som i protokollen kommenterar att det försvårar att komma åt att tvätta händerna. Risken är då att det inte alls blir gjort.
Samtliga förskolor som inspekteras och får anmärkningar om avvikelser mot lagstiftningen kommer att få återbesök då miljökontoret kontrollerar om bristerna avhjälpts.
Varje sådant extra besök kostar extra pengar för förskolorna; uppföljande kontroller ingår inte i årsavgiften som verksamheterna redan har betalat.
Kollar fler barnställenUnder 2013 kommer miljökontoret att granska fler inrättningar och verksamheter där barn och ungdomar vistas, i syfte att följa uppdraget om barnperspektiv.
Bland annat tänker myndigheten inspektera idrottsanläggningar där gym och lekaktiviteter finns och granska ventilation, städning och eventuellt buller där.
Buller kommer också att undersökas på stans biograf, och på dansställen och nattklubbar. Sådana inspektioner görs oanmälda för att förhindra att näringsidkarna drar ner volymen just när en bokad inspektör är på ingång.
På ställen som inte överskrider lagens gränser för buller kan miljökontoret passa på att ha diskussioner om ljudstörningar med näringsidkaren.
– Många människor kan bli störda av ljud som är högt, även om det inte är högre än vad lagen tillåter, säger gruppchef Anneli Hammarström på miljökontoret.
Myndigheten tänker också inspektera verksamheter som erbjuder produkter med kemikalier i till barn, exempelvis frisersalonger.