– Det handlar om angrepp på flera hektar och säkert ett par hundra drabbade träd, säger kommunekolog Sigrid Gustafsson.
Granbarkborrens härjningar på träden i Vallaskogen upptäcktes nyligen.
– Vi hade några angrepp här på enstaka träd redan den varma sommaren 2018 och lite större angrepp på tre ställen i fjol. I år har det sett bra ut ända fram till nu på sensommaren. Nu har vi upptäckt sjuka och döda träd både på de gamla ställena och på flera nya, säger Sigrid Gustafsson.
Vallaskogen är ett naturreservat. Skötselplanerna där innebär ofta att man inte får avverka skog. Därför är Sigrid Gustafsson på väg att skicka in en ansökan till miljönämnden om dispens för att få barka och fälla de angripna granarna för att på det sättet försöka undvika vidare spridning till fler granar.
Och det bör ske skyndsamt, enligt Sigrid Gustafsson.
– Vi kan inte ta ner allt. Men det är viktigt att ta de träd där borrarna fortfarande är kvar så snabbt som möjligt. Detsamma gäller de döda träden som står längs lederna och i skolskogen.
Vallaskogen är ett populärt friluftsområde där många människor rör sig. Granbarksborrens framfart i skogen syns redan tydligt. Och det kommer att bli än mer synligt i form av hyggesliknande områden med fällda träd.
– En hel del fällda träd låter vi vara kvar för insekternas skull. Men vi kan inte låta allt ligga. Då blir det för svårframkomligt i terrängen, säger Sigrid Gustafsson.
Granbarkborren orsakar stora skador. Är du orolig?
– Det svenska skogsbruket kanske borde vara oroligt. Vid sidan av klimatförändringarna är ett kommersiellt ensidigt planterande av granbestånd en anledning till de här stora utbrotten.
Angrepp av granbarkborre har upptäckts i ytterligare ett naturreservat i Linköping, nämligen Ullstämmaskogen. Där sökte, och fick, kommunen dispens för att barka och fälla döende granar och att sätta upp ett 20-tal fällor för att locka till sig borrarna, så kallade feromonfällor.
– Arbetet i Ullstämmaskogen avslutades tidigare i veckan. Det handlade om pågående angrepp på flera hundra levande träd, säger Sigrid Gustafsson.
Ullstämmaskogen är ett Natura 2000-område, vilket innebär att den av EU klassas som särskilt skyddsvärd. Där finns grön sköldmossa som kräver tillgång till liggande död granved. Därför lämnades de fällda träden kvar i skogen.