– 2020 har startat med extremt låga priser så många av våra lokala elproducenter lider just nu, säger Pär Kaller, vd för Bixia.
Bixia producerar ingen el, bolaget köper av producenter och säljer till elkonsumenter, och följer därmed marknadens upp- och nedgångar.
– Så den nuvarande utvecklingen drabbar de som producerar betydligt hårdare än oss elhandelsbolag, förklarar Kaller.
Bixia, som ägs av bland andra Tekniska verken och Mjölby-Svartådalen energi, kan se tillbaka på ett bra 2019. Omsättningen landade på 2,3 miljarder kronor och vinsten ökade från 4,5 miljoner 2018 till 20,9 miljoner 2019.
– 2019 började tufft, årsskiftet 2018-2019 var det extremt lite volymer ute. Det fanns brister i systemet med väldigt låg produktion och därmed höga priser. Vi tvingades köpa dyrt och sälja billigt. Sen vände vi det under året, tack vare en gynnsam marknad och hårt, kostnadseffektivt arbete av alla medarbetare. Det ska vi vara stolta över, säger Pär Kaller, som under 2019 fick se klimatdebatten ta sig in i energibranschen.
– Den globala klimatrörelsen flyttade ut på gatorna och klimatdebatten spred sig till middagsborden. Det har gjort att energifrågan, som är avgörande om vi ska lyckas minska koldioxidutsläppen, har väckts till liv. Det har gynnat oss då allt fler kunder har valt närproducerad förnybar el.
Bixia skrev under det gångna året 600 nya avtal med producenter och totalt har bolaget nu avtal med 1612 solkraftsproducenter, 379 vindkraft och 306 vattenkraft.
– De flesta nya är solkraftsproducenter. Man räknar avkastning på investerad krona där och går solpanelerna ner i pris så ökar möjligheterna att få lönsamhet i det.
Hur påverkas ni av varmt klimat och coronakris?
– När klimatet är varmt går elförbrukningen ner. Sen kommer corona på det med industrier som går på halvfart och därmed använder mindre energi, det trycker ner kol, olje- och elpriset rejält.
Hur är ni rustade för en sådan utveckling?
– Tuffast är det för producenterna, om de ser avkastningen sjunka under investerad krona så hamnar de back i avskrivningarna av sina anläggningar. Det är extremt olyckligt nu när vi måste rädda miljön och nå klimatmålen.
Bixia har idag 90 medarbetare, där hälften är placerade i Linköping, en fjärdedel i Nässjö (kundservice) och en fjärdedel i Växjö (ekonomi-, elhandel- och tradingavdelning).