Stor trädgren gick av - "Det här ser vi allvarligt på"

Varje dag faller det ner grenar från de 1,1 miljoner träd som finns i Linköpings tätort. I torsdags föll en extra stor gren av utanför Folkungaskolan där skolavslutningarna pågick.

Jonas Sjölin är kontorschef på Stadsmiljökontoret som har hand om kommunens träd.

Jonas Sjölin är kontorschef på Stadsmiljökontoret som har hand om kommunens träd.

Foto: Victor Bomgren/Oskar Luren

Linköping2020-06-12 15:00

Solveig Lager blev vittne till händelsen som inträffade strax efter klockan 11.00. Hon säger att knaket hördes i hela kvarteret.

– Det var en himlans tur att ingen blev träffad. Det gick barn där precis innan, säger Solveig Lager.

På Folkungaskolan var det skolavslutningar under dagen och det var många människor som passerade platsen där trädet föll, berättar Solveig Lager som är kritisk till hur kommunen tar hand om sina träd.

– Det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsolycka. I dag hade barnen änglavakt.

undefined
En stor gren föll ner på marken vid parkeringsplatsen intill Folkungaskolan på Folkungagatan under torsdagsförmiddagen. Trädet tillhör den kommunala fastighetsägaren Lejonfastigheter som tog hand om trädet.

De som är ansvariga för träden är Stadsmiljökontoret som har hand om den del av 1,1 miljoner träd i Linköpings tätort, som står på kommunal mark.

– Det är jättemånga träd. Vi gjorde en större inventering för några år sedan för att se statusen på träden och sen gör vi inventeringar i särskilda områden där det vistas mycket folk, säger Jonas Sjölin, kontorschef på Stadsmiljökontoret och nämner stråket längs med Stångån som en plats där träden besiktigas med en högre frekvens än Vallaskogen och Rydskogen med sina hundratusentals träd.

Stadsmiljökontorets personal arbetar bland annat med att uppbyggnads- och säkerhetsbeskära träden och är restriktiva med att ge tillstånd till att gräva i närheten av träd.

Att hålla koll på alla träd är en omöjlighet säger han, till det skulle inte skattepengarna räcka.

– Vi har ögon på plats, dels genom vår egen personal men framförallt genom våra entreprenörer som klipper gräs eller tar hand om papperskorgar. När de ser något som måste hanteras så meddelar de oss, säger Jonas Sjölin och tillägger att det är mycket ovanligt att någon skadas av en nedfallen gren.

undefined
Jonas Sjölin är kontorschef på Stadsmiljökontoret som har hand om kommunens träd.

Jonas Sjölin säger att det faller ner grenar dagligen, men inte alltid där de syns. Men ibland faller de ner på olyckliga platser.

– Den risken finns alltid i vår stad. Det kan ramla ner ett stuprör, en tegelpanna kan falla ner eller så går en gren av.

Vad gör ni när ni får reda på att ett träd eller en gren har fallit av?

– Om en gren av den här storleken faller gör vi en bedömning av trädet samt de närstående träden. Ibland krävs vidare undersökning och besiktning och i andra tillfällen kan man direkt konstatera vilka åtgärder som behövs utföras till exempel beskärning eller nertagning av hela trädet.

– Den här typen av incidenter tar vi allvarligt på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!